Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
  • Úterý 19. března 2024 Josef

Volby vyhrálo ANO, posiluje ODS. Sociální demokracie je bez europoslance

  22:24aktualizováno  27. května 6:56
Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Straně premiéra Andreje Babiše dali voliči 21,18 procenta hlasu a přiřadili jí tak šest poslaneckých mandátů. ODS bude mít čtyři europoslance, následují Piráti a STAN+TOP09, každý se třemi mandáty. Zástupce v Evropě budou mít také Okamurova SPD, KDU-ČSL a KSČM. Propadlo ČSSD, vládní strana je bez mandátu.

ANO získalo o pět procent hlasů víc, než v minulých eurovolbách - zvítězilo tak se ziskem 21,18 procenta hlasů. Po vyhlášení výsledků dostaly všechny zvolené poslankyně – Masová, DlabajovaCharanzová – květiny.

„Doufal jsem, že vyhrajeme,“ řekl Babiš. Na štábu ANO bouchlo šampaňské, přípitek zněl na zdraví a na Brusel.

Eurovolby 2019

ODS si polepšila o sedm procent na 14,54 procent. Pro Piráty hlasovalo 13,95 procenta voličů – o devět procent víc, než před pěti lety. Koalice Starostů s TOP 09 jeden mandát ztratila a spadla o čtyři procenta na 11,65 procenta.

SPD při své premiéře získala 9,14 procenta hlasů. KDU-ČSL si s 7,24 procenty oproti minulým eurovolbám o dvě procenta pohoršila, KSČM klesla o tři procenta na 6,94 procenta. ČSSD se s 3,95 procenta hlasů do Europarlamentu nedostala. Jednomístné zastoupení v Evropském parlamentu ztratili Svobodní, které nyní volilo jen 0,65 procenta lidí.

Neuspěl ani někdejší český eurokomisař a aktuální místopředseda Evropského Parlamentu Pavel Telička, který letos kandidoval za hnutí Hlas. Z unijních struktur tak mizí jeden z nejznámějších tuzemských europoslanců.

„Věděli jsme, že po dvou měsících kampaně se toho nedá příliš udělat. Přiznávám, že jsem čekal o desetiny či procenta víc,“ řekl Telička. „Je to základ, na kterém budeme dál pracovat a připravovat se na volby v příštím roce,“ doplnil.

V Europarlamentu končí i Jaromír Štětina, který v minulých eurovolbách kandidoval v barvách TOP09. Jeho hnutí Evropa společně získalo jen 0,53 procent hlasů. 

Češi si v Europarlamentu rozdělili 21 křesel z celkem 751.

Volební účast byla letos rekordní, volilo 28,72 procent lidí. To je o necelých deset procent více než v roce 2014. Prezidentův mluvčí to označil za skvělou zprávu. Výsledek voleb také na Twitteru označil za porážku demonstrantů proti vládě premiéra Andreje Babiše.

26.května 2019 v 23:14, příspěvek archivován: 26.května 2019 v 23:44

Nenávist z Václaváku byla na hlavu poražena v demokratických a svobodných volbách! https://t.co/PvvNv79oPs

Hnutí ANO

Zástupci hnutí ANO před sečtením hlasů věřili ve vítězství. Doufali, že získají více mandátů než před pěti lety, kdy dali voliči důvěru jejich čtyřem europoslancům. Volební jednička Dita Charanzová za úspěch považovala jakýkoli výsledek nad pět mandátů, nakonec jich ANO získalo šest.

S pozitivní náladou do volebního štábu přišel i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Doufám, že vyhrajeme a že dostaneme víc mandátů, než jsme měli v minulých volbách,“ podotkl. 

ODS

Lídr kandidátky ODS v eurovolbách Jan Zahradil, který vede frakci evropských reformistů, ocenil při příchodu do volebního štábu v centru Prahy neoficiální výsledky spolupracujících stran na Slovensku či v Nizozemsku. Poukázal také na odhady, podle nichž letos přišlo volit více Čechů než před pěti lety.

„Evropští voliči v různých evropských zemích vysílají různé signály svým politickým elitám. Pokud volí nebo preferují strany kritické ke kurzu evropské integrace, tak by to jejich současní představitelé měli brát vážně a oprostit se od mantry, že je třeba stále více Evropy,“ řekl Zahradil k informacím, podle nichž v některých zemích včetně například Francie posílily nacionalistické strany.

Předsedu ODS Petr Fiala v pátek uvedl, že by byl spokojený se ziskem čtyř mandátů a právě takový počet strana nakonec získala. „Výsledek těchto voleb ovlivní, jak bude vypadat Evropská unie. Mělo by nám záležet na tom, jak vypadá, protože jsme země s exportní ekonomikou, která potřebuje mít otevřené hranice, obchodní spolupráci a která potřebuje být pevnou součástí západu kvůli své bezpečnosti,“ konstatoval předseda ODS. 

PIRÁTI

Strana chtěla podle svého předsedy Ivana Bartoše získat alespoň čtyři mandáty a atakovat dvacetiprocentní výsledek. Nakonec jsou z toho mandáty tři. I tak jsou Piráti spokojení.

„Dostali jsme se na další metu, uspěli jsme v dalších volbách. Náš cíl byl ambicioznější, ale je to dobrý výsledek. Oproti volbám do Poslanecké sněmovny jsme si polepšili. Škoda toho, že ODS má o kousek víc,“ uvedl po zveřejnění výsledků šéf strany Ivan Bartoš.

Lídr kandidátky Marcel Kolaja uvedl, že již v pondělí se chystá odletět do Bruselu jednat o tom, ke které z evropských frakcí se čeští Piráti připojí. Zatím mluvili o frakci evropských zelených.

KSČM

Eurovolební lídryně KSČM Kateřina Konečná by za úspěch považovala obhájení svého mandátu. Předseda KSČM Vojtěch Filip v pátek uvedl, že by byl rád, kdyby strana získala dva nebo tři europoslance. V minulých volbách získali komunisté tři europoslance, v letošních však strana obhájila pouze jeden mandát.

Europoslankyni Konečnou nepřekvapilo, že krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové vyhrálo volby do EP ve Francii, kde porazilo proevropskou stranu prezidenta Emmanuela Macrona. „Myslím, že proti Macronovi může zvítězit kdokoliv, kdo postaví dobře kampaň. To, co dělá on, je jedna chyba za druhou. Očekávala jsem, že nemůže zvítězit. Poslední měsíce ukazují na jeho absolutní neschopnost,“ konstatovala.

ČSSD

Pokud by sociální demokraté v evropských volbách neuspěli a nezískali žádný mandát, na podobu vedení strany to nebude mít vliv. Výsledky eurovoleb by neměly destabilizovat ani vládní koalici a českou politickou scénu, řekl šéf vládní ČSSD Jan Hamáček. Za volební úspěch své strany považoval překonání hranice pěti procent hlasů, která je nezbytná pro vstup do Evropského parlamentu. Sociální demokraté však nakonec nezískali ani jedno křeslo v Evropském parlamentu.

Minulý výsledek eurovoleb zřejmě nezopakujeme, řekl předseda Hamáček

„Vedení strany bylo zvoleno relativně nedávno. Dostali jsme jasný mandát dovést sociální demokracii ke krajským volbám. Pokud chceme vyhodnocovat působení ve vládě nebo aktivitu vedení, první reálnou zkouškou budou krajské volby,“ uvedl Hamáček. Nemyslí si, že by strana znovu svolávala sjezd a volila vedení a že by volební výsledky destabilizovaly českou politickou scénu. „Počty ve Sněmovně se nemění,“ podotkl Hamáček.

Podle něj nízká volební účast a větší podíl voličů z velkých měst levici nenahrávají. Stejně se vyjádřili i místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová a místopředseda strany Michal Šmarda.

SPD

Na příchod politických představitelů hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) čekali novináři v salonku před štábem strany, kam neměli přístup. V půl deváté večer dorazil lídr hnutí do evropských voleb Ivan David.

Ivan David přichází do pražského volebního štábu SPD.

Podle Davida strana počítala s tím, že ve volbách získá dva mandáty. „Tři mandáty bychom považovali za úspěch,“ řekl. Na třetí mandát strana nakonec nedosáhla – získala dvě křesla v EP. 

David upozornil, že jeho hnutí je proevropské. „My jsme jenom skeptici, pokud se jedná o Evropskou unii, protože se domníváme, že Evropská unie pouze zhoršuje vyhlídky na lepší budoucnost,“ vysvětlil.

„Jelikož si to uvědomuje stále více lidí v západní Evropě a jak je zřejmé i zde, tak samozřejmě výsledky stran, které upozorňují na tato rizika, jsou celkem příznivé,“ komentoval dosavadní odhady výsledků voleb například ve Francii nebo v Maďarsku (text o výsledcích voleb v dalších evropských zemích zde). Pokud by se eurovolby konaly za dva roky, byly by podle něj výsledky ještě příznivější. 

TOP 09 A STAN

Ve dvojciferný volební výsledek věřili přítomní ve štábu TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN), kde vládla optimistická nálada. Výsledky voleb ve Velkopřevorském paláci na Malé Straně přišel sledovat předseda TOP 09 Jiří Pospíšil i první místopředsedkyně TOP O9 Markéta Pekarová Adamová

„Doufám, že budeme mít dvojciferný volební výsledek mezi deseti až 15 procenty a že získáme tři mandáty,“ uvedl europoslanec a lídr kandidátky Spojenci pro Evropu Jiří Pospíšil. Jeho přání se naplnilo a koalice tři mandáty získala.

TOP 09 a STAN jsou podle Pospíšila členem Evropské lidové strany, což je proevropská středopravicová frakce, proto by v ní po volbách chtěly pokračovat. Pospíšil věřil, že ve volbách do EP nepřevládnou populistické strany. Pokud by podle něj proevropské síly neměly v EP většinu, pak by mohla začít demontáž nebo stagnace Evropské unie.

KDU-ČSL

Politická situace v Česku je v letošních evropských volbách podstatně odlišná než při posledních volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, řekl v neděli předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Na politické scéně se podle něj v uplynulém období objevily nové silné strany či hnutí. Výborný proto pokládal za dobrý výsledek to, že lidovci obhájí ve volbách jejich tři současné mandáty. To se však nepodařilo, KDU-ČSL získala v EP jen dvě křesla.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný

Dorazili také Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová, kteří patří mezi europoslance, již obhajují svůj mandát, i někteří další kandidáti lidovců. „Myslím, že minimálně budou dva mandáty,“ řekl Zdechovský. Kdo křesla získá, nechtěl tipovat. Šojdrová uvedla, že by si pro lidovce přála zisk alespoň čtyř mandátů, tedy o jeden více než v minulých volbách.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici. Incident, na jehož...

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé informace na ministra...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by znamenal, že je planeta...

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických republikánů na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup Finska a Švédska do...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Přežil skandály a je ještě úspěšnější. V Polsku vyhrál Kaczyński, píší média

Evropské volby v Polsku mají jediného vítěze, a tím je Jaroslaw Kaczyński, předseda vládní strany Právo a spravedlnost...

V Bruselu začal summit. Jméno nového šéfa komise chtějí mít lídři v červnu

Prezidenti a premiéři osmadvaceti zemí Evropské unie chtějí znát jméno osoby, kterou europarlamentu navrhnou jako...

Wilders v eurovolbách propadl, vyšachovávají ho konkurenční nacionalisté

Eurovolby v Nizozemsku nečekaně vyhráli socialisté místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, favorizovaní...

Čeští nováčci v Bruselu hledají frakce: Piráti k Zeleným, SPD k ENF

První jednání europarlamentu v novém složení začne až 2. července, už nyní se ale nově i staronově zvolení europoslanci...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...