Doporučujeme

Jiří Pospíšil ve volebním štábu TOP 09 v Praze. (26. května 2019)

Jiří Pospíšil ve volebním štábu TOP 09 v Praze. (26. května 2019) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Jásot u TOP 09. Chtěli tři europoslance, mají je. Kalousek ale nedorazil

  • 15
Jiří Pospíšil tipoval, že dostane tři mandáty, chtěl tři mandáty a dostal je. Ve štábu TOP 09, která se spojila se Starosty, se všichni připravovali na slušný výsledek. Prohru si tu nikdo nepřipouštěl. Po oznámení výsledků propukl volební štáb v mohutný jásot. Mimo jiné to znamená, že STAN a TOP 09 budou společně pokračovat i příští rok v krajských volbách.

„Měl jsem dva cíle. Dosáhnout dvojciferného výsledku a získat tři mandáty. Obého jsme dosáhli. Máme stejně mandátů jako favorizovaní Piráti,“ komentoval výsledky předseda topky Jiří Pospíšil, který byl i volebním lídrem.

Předseda klubu poslanců TOP 09 a bývalý předseda Miroslav Kalousek do volebního štábu nedorazil. Výsledky komentoval pouze na Twitteru, kde zveřejnil fotku s Karlem Schwarzenbergem.

26.května 2019 v 22:59, příspěvek archivován: 27.května 2019 v 00:11

S Karlem Schwarzenbergem čekáme v “kavárně Mlýnská” na volební výsledky. Hlavně ale přemýšlíme, jak budeme postupovat po volbách. https://t.co/9LosM80yMO

Strana očekávala výsledky v nádherném Velkopřevorském paláci na Malé Straně. Bylo to proto, že někteří členové TOP 09 jsou zároveň členy řádu Maltézských rytířů, kterému palác patří. Vedle loga TOP 09 byly na paravanu za řečníky balonky a vlajka Evropské unie. Interiér byl nasvícený trochu dekandentně dofialova. Fialová je barvou strany. Dokonce i jeden druh cukrátek na rautu byl ozdoben tmavěmodrou barvou s žlutou hvězdičkou uprostřed. 

Eurovolby 2019

V prostorách paláce se sešly desítky členů a příznivců topky i STAN včetně poslance Dominika Feriho, předsedy STAN Víta Rakušana, senátora Mikuláše Beka, libereckého hejtmana Martina Půty.

Po několikaleté přestávce se k partnerství s topkou vrátili i Starostové a nezávislí. „Věřím, že voliči ocenili, že se dvě strany daly dohromady,“ dodal Pospíšil. 

Předseda STAN Vít Rakušan se radoval i z toho, že ANO nemělo tak dobrý výsledek, jak se očekávalo. „Jsme i velmi rádi, že hnutí ANO, které o sobě sebevědomě říkalo, že se bude blížit 30 procentům, jich nedosáhlo,“ uvedl Rakušan.

TOP 09 sice v běžných průzkumech balancuje na hraně volitelnosti, ale evropské volby jsou výjimka. Proevropská topka v nich mohla pomýšlet na slušný zisk. Jiřího Pospíšila čeká brzy volební sněm TOP 09 a s tímto výsledkem může pomýšlet na znovuzvolení, i když se říkalo, že naopak v případě nepspěchu by si Miroslav Kalousek „vzal svoji stranu zpátky“. 


Témata: TOP 09, Jiří Pospíšil, Starostové a nezávislí (STAN), Evropská unie, Evropský parlament, poslanec Evropského parlamentu, Mikuláš Bek, Dominik Feri, Malá Strana, starosta, Krajské volby

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte