Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
  • Středa 24. dubna 2024 Jiří

Žaloby na obzoru. V Británii upřeli eurovolby lidem z ostatních zemí EU

  12:42
Na britskou vládu se mohou začít sypat žaloby od naštvaných Evropanů. Stovky z nich se totiž ve čtvrtek dozvěděly, že se v Británii nemohou zúčastnit voleb do Evropského parlamentu i přesto, že tam celé roky žijí. Volte si ve své vlastní zemi, říkali jim volební komisaři. Podle právníků jde o diskriminaci a voliči mohou chtít odškodnění.
Volby do Evropského parlamentu ve skotském Edinburghu. Cedule obyvatele...

Volby do Evropského parlamentu ve skotském Edinburghu. Cedule obyvatele naviguje podle účelu cesty, vlevo jsou volby, vpravo modlení. (23. května 2019) | foto: AP

„V evropských volbách dnes ve Velké Británii odmítli můj hlas. Jsem německá občanka a v Británii mám zařízený trvalý pobyt. K volbám jsem se zaregistrovala před několika týdny a dostala jsem potvrzení, že to proběhlo úspěšně. Teď mě však ve volební místnosti odmítli. Je to nepochopitelné,“ píše na Twitteru výzkumnice Liane Lewisová.

Stejně jako další stovky lidí svůj zážitek sdílela pod hashtagem #DeniedMyVote. V překladu tedy „odmítli můj hlas“. Kromě toho, že volební komise nebritské voliče vyškrtly ze svých seznamů, ještě volební komisaři mnohým řekli, aby „volili ve své vlastní zemi“. I přesto, že tito lidé Británii považují za svůj domov i desítky let.

„Jak se asi po třinácti letech tady cítím, když vidím své jméno na seznamu přeškrtnuté?! Velká Británie, ty ses vážně překonala,“ rozčiluje se také další Němka Kasia Bera.

Polák Maciej Paprocki pak upozorňuje, že k tomu, aby se Nebritové mohli do eurovoleb zapojit, bylo potřeba vyplnit o jeden formulář víc, než museli Britové. V něm by úřadům oznámili, že nebudou hlasovat ve své mateřské zemi.

O této povinnosti jim však nikdo neřekl, formulář nedostali. Co víc, žadatelé o registraci byli výslovně ujištěni, že podmínky splnili. Dopisy s tímto potvrzením nyní rovněž zhusta kolují na sociálních sítích. Formuláře údajně nebyly dostupné ani ve volebních místnostech a pokud už je někteří Evropané odeslali, k patřičným rukám se často dostaly pozdě.

23.května 2019 v 17:19, příspěvek archivován: 24.května 2019 v 11:30

I was #DeniedMyVote today because I didn't fill the form I've never known I have to fill ( did not receive it in the mail ). What is even weirder is the fact that I received information from the council stating I don't need to do anything else and I am registered. This is awful. https://t.co/lssaEEiz33

A právě kvůli zmatku, který u britských eurovoleb panoval, se na britskou vládu nyní mohou sesypat žaloby, píše server The Independent. Experti to podle listu považují za „skandál, o kterém jsme věděli, že přijde“. Podle německé historičky Tanji Bueltmannové totiž experti britskou premiérku Theresu Mayovou v posledním měsíci několikrát varovali o nutnosti dodatečného formuláře.

Bueltmannová, zakladatelka organizace EU Citizen’s Champion snažící se o ochranu práv unijních občanů, proto tvrdí, že jde o skandál, „kterému se Mayová rozhodla nezabránit“. „To je na tom všem nejhorší,“ dodává historička.

Tím, že Británie občanům ostatních členských zemí EU upřela volební právo,  porušila několik unijních dohod včetně Článku 20 o fungování Unie také podle právničky Anneli Howardové. Článek kromě jiného říká, že „občané EU mají právo volit za stejných podmínek jako občané dané členské země“. 

„Pokud byli občané EU vyzváni, aby oproti občanům Británie vyplnili formuláře navíc, jde o diskriminaci,“ říká Howardová pro deník The Guardian. Pravděpodobně nehrozí zpochybnění celých voleb, žalující Evropané však mohou požadovat kompenzaci.

Mluvčí ústřední volební komise uvedla, že „chápe frustraci některých občanů ostatních členských zemí“, ale že je na britské vládě, aby vytvořila legislativu, která příští volby zjednoduší. Neschopnost kabinetu premiérky Theresy Mayové uspořádat řádné a přehledné volby dostupné pro všechny také nyní kritizuje nejen britská opozice, ale i unijní politici.

„Počet unijních občanů, kterým dnes, zdá se, upřeli možnost volit, je skandální. Jsou to lidé, kteří zde žijí a pracují. Je to jejich domov a měli stejné volební právo jako kterýkoliv z nás. Musejí být zodpovězeny závažné otázky,“ píše na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

V eurovolbách jsou na řadě Irové, rozhodují i o pravidlech rozvodu

„Zprávy z Británie, že tam občanům EU neumožnili volit a řekli jim, aby hlasovali ‚doma‘, jsou znepokojující. Rozsah očividného problému musí být vyšetřen,“ míní také unijní vyjednavač o brexitu a předseda frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Guy Verhofstadt.

Média dodávají, že se odmítnutí voliči cítí především umlčeni, protože právě eurovolby byly jejich jedinou možností, jak se na rozhodování o budoucnosti země a potažmo Evropy podílet, protože jako Nebritové nemohli přijít k britským parlamentním či lokálním volbám ani referendu o brexitu.

23. května 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a jeden pokus o něj si...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na účtu, navíc...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany pořadatelů a...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal tento týden při...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mnohamiliardová americká pomoc Ukrajině se náhle přiblížila. Jde o dny

Americká Sněmovna reprezentantů by mohla o pomoci Ukrajině, Izraeli a indicko-tichomořskému regionu hlasovat v sobotu....

V Bruselu začal summit. Jméno nového šéfa komise chtějí mít lídři v červnu

Prezidenti a premiéři osmadvaceti zemí Evropské unie chtějí znát jméno osoby, kterou europarlamentu navrhnou jako...

Malé triumfy: „Trollové“ zvítězili ve dvou vesnicích, ČSSD ovládlo Chobot

Volby do Evropského parlamentu přinesly očekávané vítězství hnutí ANO, a překvapivě vysokou volební účast. Zatímco...

Budíček pro centristy, zelená vlna a boj o Evropu, píše tisk o eurovolbách

Evropská i světová média se po eurovolbách shodují, že Evropská unie už nebude moci zůstat stejná jako dosud. Něco se...

Osud generála Blaška: velení armádě, rodinná tragédie, cesta do Bruselu

Dvě křesla v Evropském parlamentu získalo hnutí SPD Tomia Okamury. Kromě lídra kandidátky Ivana Davida zamíří do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...