Zvěřina hraje prim, říká provozní stříbrné restaurace Maurerova výběru

  17:55aktualizováno  17:55
Zvěřinová kuchyně Kristina Hrádku nedaleko Děčínského Sněžníku letos převálcovala slavné pražské restaurace. V prestižním průvodci gurmána Pavla Maurera získala v žebříčku 100 nejlepších a nejzajímavějších podniků v zemi druhé místo. „Je to obrovský úspěch,“ říká provozní Kristina Hrádku Jiří Rippl.

Provozní restaurace Kristin Hrádek Jiří Rippl s cenou za druhé místo v prestižním Maurerově výběru, kterému se přezdívá český Michelin. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ještě žádná restaurace v Ústeckém kraji se v Maurerově průvodci nedostala do desítky, vy rovnou na druhé místo. Co to pro vás znamená?
Řekl bych, že lehčí je se tam dostat než udržet. Pro nás je to velký závazek, abychom nabízenou kvalitu udrželi, a pokud to bude možné, příští rok se zase umístili v desítce.

Fotogalerie

Vaše restaurace funguje pět let. Je to poprvé, co jste se do žebříčku dostali?
Ano a rovnou jsme získali druhé místo. Velmi si vážíme toho, že hosté neváhají a jedou k nám kus cesty. Není to o náhodě jako na hlavních třídách, že jdete kolem restaurace s pěknou zahrádkou, zajdete se podívat a čekáte, co se bude dít. K nám hosté přijíždí za určitým cílem.

Kristin Hrádek býval loveckým zámečkem Thunů. Sázka na zvěřinu je tak logická. Nabízíte i něco jiného?
Zvěřina je náš prim, ale v poslední době se vracíme i ke starým opomíjeným jídlům našich babiček.

Proč je podle vás zvěřina dnes tak oblíbená?
Je to kvalitní, chutné a zdravé maso. Spousta lidí se zvěřiny dříve obávala. Když se k nějaké dostali, byly to starší kusy, které jsou cítit. My si vybíráme mladé kusy z okolních lesů. Pak putují do bourárny, na veterinární vyšetření, zrají a nakonec zamíří do kuchyně. U nás se zvěřina zpracovává od A do Z.

Maurerův výběr

Restauraci Kristin Hrádek se podařilo získat druhé místo v prestižním Maurerově výběru Grand Restaurant. Překonala ji jen pražská restaurace Spices Restaurant and Bar, třetí místo patří vyhlášené pražské Terase U Zlaté studně.

Kromě druhého místa v celkovém hodnocení, kdy se sčítá kvalita jídla, cena, obsluha a interiér, Kristině Hrádku patří zlato v žebříčku za kvalitu jídla. V tomto hodnocení nechala za sebou Spices Restaurant and Bar a třetí Miura hotel v Čeladné.

„Uspěli díky tomu, že využívají lokální suroviny, mají vlastní dodavatele a že dokážou dělat zvěřinu na špičkové úrovni. Jejich známku za jídlo navíc posílily důležité body za interiér a kvalitní obsluhu. Osobně jsem zde byl a jedl uzenou šunku z divočáka, která je nezapomenutelná,“ řekl Pavel Maurer.

Letos se výběr konal už podvaadvacáté, do hodnocení se zapojilo 581 dobrovolných hostů restaurací i profesionálních hodnotitelů. Tajně navštívili 838 podniků a dohromady v nich utratili za jídlo šest milionů korun.

Byl u vás osobně Pavel Maurer?
Ano, v létě s rodinou. Po vyhlášení výsledků říkal, že je velice rád, že jsme se mezi nejlepší dostali. Že si to zasloužíme. To nás těší.

Které jídlo máte osobně nejraději?
Vybrat jedno by bylo nespravedlivé, každý si najde to své. Nyní třeba máme v týdenní nabídce výpečky z divočáka s bílým zelím a houskovým knedlíkem, pomalu vařenou jelení kýtu se švestkovou omáčkou a kaštanovou nádivkou nebo bramborové ravioly plněné jablky se skořicí přelévané máslem.

Vy se účastníte i Grand Restaurant Festivalu, kdy se lidé mohou objednat a přijet k vám na speciality. Jaké nabídnete?
Zauzené konfitované prsíčko z divoké kachny, pomalu taženou jelení kýtu na kořenové zelenině a kaštanový koláček s medem.

Nejčtenější

Stát podporuje lenost a zneužívání dávek, říká šéfka ústecké sociálky

Ivana Šťastná, vedoucí sociálního odboru ústeckého magistrátu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá nový systém vyplácení sociálních dávek. Návrhy připomínkuje vedoucí...

Děti z tábora na Lounsku otrávila bakterie, která v jídle produkuje jed

Že jíte doma těstoviny celkem často? Na Valentýna vyberte ty ve tvaru srdíček a...

Hygienici objevili ve vzorcích potravin z kuchyně dětského tábora v Žerotíně na Lounsku, kde tři desítky dětí postihly...

Při srážce s autem vykolejil na Lounsku rychlík, škoda je dvacet milionů

Nehoda na přejezdu u Hořetic na Lounsku (16. července 2019)

Na Lounsku vjelo osobní auto před rychlík z Mostu do Plzně. Vážně vypadající nehoda nakonec skončila jen jedním lehkým...

Co může za sesuv na D8? Podle odborníků déšť a nezajištěný zářez

Podle odborníků z Technické univerzity Ostrava se ve svahu objevily trhliny už...

Nezajištěný zářez trasy dálnice ve svahu a silný déšť jsou podle odborníků z Technické univerzity Ostrava hlavními...

Pod lipami v Ústí ležely desítky čmeláků, zřejmě uhynuly vyčerpáním

Čmeláci pod lipami v Ústí zřejmě uhynuli vyčerpáním

Desítky mrtvých čmeláků a včel se v minulých dnech objevily v ulici Sociální péče na sídlišti Severní Terasa v Ústí nad...

Další z rubriky

Co může za sesuv na D8? Podle odborníků déšť a nezajištěný zářez

Podle odborníků z Technické univerzity Ostrava se ve svahu objevily trhliny už...

Nezajištěný zářez trasy dálnice ve svahu a silný déšť jsou podle odborníků z Technické univerzity Ostrava hlavními...

Pod lipami v Ústí ležely desítky čmeláků, zřejmě uhynuly vyčerpáním

Čmeláci pod lipami v Ústí zřejmě uhynuli vyčerpáním

Desítky mrtvých čmeláků a včel se v minulých dnech objevily v ulici Sociální péče na sídlišti Severní Terasa v Ústí nad...

Nevěstě zmizel v trampském srubu kufr peněz, pátrání ztížila opilost hostů

Kufr z přepadení v Náchodě jako jeden z důkazů (16.9.2015).

Po kufru plném peněz pátrali policisté na netradiční svatbě v Duchcově. Oslava se odehrávala o víkendu v trampském...

Advantage Consulting, s.r.o.
ÚDRŽBÁŘ CNC

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz