Muž původem z Afriky obviněný ze znásilnění a majetkové trestné činnosti na Okresním soudu v Litoměřicích, kde se rozhodovalo o vazbě. (20. 6. 2019) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Znásilnění šestnáctileté, z nějž je obviněný cizinec, míří k žalobci

  • 260
Vyšetřování červnového znásilnění šestnáctileté dívky na Litoměřicku, z něhož je obviněný cizinec v minulosti neúspěšně žádající v Německu o azyl, finišuje. Zainteresované osoby se nyní seznamují se spisem. Ten má s návrhem na podání obžaloby doputovat ke státnímu zástupci v pondělí.

„Pokud by měli obviněný, jeho obhájce či poškozená po seznámení s výsledky vyšetřování návrhy na doplnění vyšetřování, musela by policie vyhodnotit jejich důvodnost. Nepředpokládám však, že k takové situaci dojde,“ sdělila portálu iDNES.cz Kateřina Doušová, šéfka dozorujícího litoměřického státního zastupitelství.

Uvedla, že vyšetřování šlo hladce a rychle a podotkla, že obviněný cizinec s vyšetřovateli stále nekomunikuje. Muži, jenž se nyní nachází ve vazební věznici, hrozí až deset let vězení.

Do Česka přicestoval vlakem poté, co ho v Německu propustili z drážďanského vězení, kde byl kvůli jízdě načerno. Neuhradil totiž peněžitý trest. U našich západních sousedů ho zároveň vyšetřovali kvůli vyhrožování sociálnímu pracovníkovi. Tento prohřešek je ve fázi podání obžaloby.

V Německu v minulosti neúspěšně žádal o azyl a měl dva roky na opuštění země. Tamní úřady ho zařadily mezi osoby určené k deportaci, protože ale neměl žádné doklady a nekomunikoval, nemohly ho deportovat do vlasti.

Čeští policisté cizince zadrželi krátce po znásilnění dívky. Jeho totožnost ověřili porovnáním jeho otisků prstů s údaji německých úřadů. Je ale otázkou, zda jde o jeho skutečnou identitu.

Podle dřívějších informací iDNES.cz se muž zřejmě jmenuje Abdallah D. a je mu devětadvacet let. Odkud přesně pochází, však stále není jasné. V Německu v minulosti uvedl, že je z Libye.

Při červnovém vazebním zasedání u litoměřického soudu se k činu nejprve přiznal, pak vinu odmítl. Vyjadřoval se heslovitě v několika různých jazycích.