Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Chovatelka v zoo onemocněla žloutenkou, její opice hlídá veterinář

  • 3
Pod veterinárním dohledem jsou kvůli riziku možné nákazy v ústecké zoo primáti, jejichž chovatelka nyní onemocněla žloutenkou typu A. „Nemoc špinavých rukou“ sužuje Ústí nad Labem od února 2017. Hygienici po tomto případu, který se objevil až po třech týdnech, varují, že epidemie ještě nekončí.

Mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová uvedla, že karanténa pro primáty, s nimiž byla nemocná ošetřovatelka v kontaktu, není nutná a návštěvníci zahrady se tudíž nemusejí ničeho obávat.

„Jediné opatření jsou desinfekční rohože pro chovatele před vstupem do manipulačních prostor pavilonů,“ řekla v pátek Vrabcová iDNES.cz.

Epidemii v krajské metropoli hygienici prodloužili o dalších nejméně padesát dnů. Do současnosti evidují 415 případů hepatitidy A. 

„Uvidíme, jaké budou výsledky v následujících padesáti dnech,“ upozornila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Za tu dobu se bude okolí nemocných podrobovat testům. 

Dlouhá inkubační doba

Protože hepatitida A má dlouhou inkubační dobu, může se objevit až po několika týdnech. 

První případy se vázaly na čtvrť Krásné Březno. Následně se nemoc rozšířila i do dalších ústeckých částí včetně centra. Podle hygieniků se více než tři čtvrtiny případů týkaly rodin ze sociálně slabých poměrů, zejména Romů.

Přes čtyřicet případů zaznamenali lékaři na základní škole v Husově ulici v Krásném Březně, ve škole na problémovém sídlišti Mojžíř jich bylo skoro třicet. Děti do 14 let tvořily téměř dvě třetiny nemocných.

Proti šíření žloutenky typu A výrazně pomohlo očkování v okolí nemocných a také v kolektivech školáků a předškoláků. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny zaplatily více než dva tisíce vakcín.

Doposud stál v Ústí boj proti této nemoci už přes 2,4 milionu korun.