Ze skiareálu v Zadní Telnici někdo ukradl kabely ke sněžným dělům.

Ze skiareálu v Zadní Telnici někdo ukradl kabely ke sněžným dělům. | foto: SKI klub Telnice

Zloději na lyžích ukradli v severočeské Telnici kabely k sněžným dělům

  • 24
Vlekaře v Zadní Telnici na Ústecku trápí zloději kabelů. Naposledy jim neznámí lapkové ukradli přímo ze sjezdovky sedmdesát metrů přívodního kabelu ke sněžným dělům. Podle provozovatele areálu museli zloději krást na lyžích.

"Neznámý pachatel ukradl na Rudném vrchu 70 metrů elektrického kabelu od sněžných děl," informovala ústecká policejní mluvčí Zuzana Najmanová. Telnickému skiareálu tak vznikla škoda přes 17 tisíc korun.

"Kabely jsou z mědi, zloději je dají do sběru," míní šéf zimního střediska Jindřich Holinger.

Zloději museli kabely krást na lyžích. Rudný vrch leží ve výšce 800 metrů a není momentálně přístupný autem.

"Nahoře je ještě hodně sněhu. Někdo si přes den musel všimnout, že na zemi leží kabel a začal se o něj zajímat," domnívá se šéf areálu.

Zimní středisko Zadní Telnice.

Provozovatelé lyžařského střediska se s krádežemi kabelů setkali dřív už několikrát. "Když jsme před pěti lety stavěli Cvičnou louku, tak nám někdo krumpáčem překopl 200 metrů vykopaného přívodného kabelu k novému vleku a ukradl ho," vzpomíná Holinger.

Rok nato zloději v létě odštípli měděné dráty přímo z jednotlivých sloupů lyžařských vleků. "Mohli z toho mít tak pět kilo mědi, ale nám způsobili škodu za padesát tisíc," líčí své zkušenosti Holinger. V obou případech se policii pachatele vypátrat nepodařilo.

Malé zimní středisko v Zadní Telnici je známé tím, že jako první v tehdejší komunistické části Evropy spustilo sněhové dělo. Začalo sloužit 12. listopadu 1965 (více zde).