Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Zloděje kabelů, který zastavil vlaky na severu Čech, už policie chytila

  • 59
Krádež kabelů zastavila po poledni vlaky mezi Ústím a Teplicemi. České dráhy odklonily rychlíky na trať vedoucí údolím podél řeky Bíliny, některé osobní spoje bez náhrady zrušily. Policisté zloděje chytili nedaleko místa činu.

Zloděj ukradl traťové kabely v části obvodu stanice Ústí nad Labem západ, na trati se doprava zastavila krátce po poledni. V půl druhé se provoz částečně obnovil. Jezdí se tu však se zvýšenou opatrností a pomalu.

Krádež mohla skončit tragicky. "Zloděj totiž ukradl napájecí kabely k návěstidlům a mohlo dojít k nehodě," zmínila ústecká policejní mluvčí Zuzana Najmanová. Závady si podle ní všiml výpravčí, který okamžitě na trati zastavil provoz.

Ústečtí policisté z železničního oddělení podezřelého muže nedaleko místa krádeže kabelů brzy zadržela.

"Muž se ke svému činu přiznal," zmínila Najmanová s tím, že dotyčný v minulosti na dráze kradl už třikrát. "Byl za za krádeže kabelů odsouzený na pět let," dodala mluvčí.

Rychlíky jezdily podél řeky Bíliny

Předběžná škoda na kabelech byla vyčíslena na 4 tisíce korun. Muži za trestný čin ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení hrozí až šestileté vězení.

Krádež kabelů způsobila v železniční dopravě na severu Čech komplikace. Rychlík R 615 z Chebu do Prahy byl mezi Bílinou a Ústím odkloněn údolím Bíliny a vlak se vyhnul zastávce v Duchcově a Teplicích. Stejné omezení se týkalo vlaku R 610. Oba kvůli tomu nabraly desetiminutová zpoždění.

Jeden osobní vlak byl zrušen bez možnosti náhradní autobusové dopravy a cestující si museli dopravu zajistit sami. Druhý osobní spoj uvázl kvůli krádeži kabelů v železniční stanici Chabařovice na Ústecku.

Úplné odstranění závady se předpokládá kolem 18. hodiny.

Rychlíkové spoje musely České dráhy odklonit z původní trasy přes Teplice a Duchcov.

Rychlíkové spoje musely České dráhy odklonit z původní trasy přes Teplice a Duchcov.