Žhář zapálil v Mostě tři plastové kontejnery. Policisté ho chytli se svíčkou v ruce a zapalovačem v botě. | foto: Policie ČR

Žhář zapálil kontejnery, chytli ho se svíčkou v ruce a zapalovačem v botě

  • 2
Mostečtí policisté zadrželi muže, který na sídlišti Pod Šibeníkem zapálil tři plastové kontejnery. Muž se k zapálení kontejnerů přiznal, policistům však nedokázal vysvětlit, proč tak opakovaně činí. Vyšetřovatelé si proto na pomoc přibrali znalce z oboru psychiatrie.

K požárům kontejnerů došlo v polovině minulého týdne. „V pozdně noční době asi hodinu po půlnoci zapálil 30letý Mostečan v ulici Jana Kubelíka plastový kontejner žluté barvy,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

„O pár minut později v nedaleké ulici Jaroslava Ježka zapálil též žlutou nádobu na odpady z plastu a poslední počin policie zaznamenala v ulici Františka Kmocha, kde hořel kontejner na směsný odpad černé barvy,“ dodala Světláková.

Žhář vždy z místa odešel, aniž by učinil nějaké opatření k zamezení rozšíření požáru.

„Všechny požáry likvidovali přivolaní hasiči, kontejnery byly ohněm zcela zničeny a poškozené firmě vznikla hmotná škoda ve výši 12 900 korun,“ upřesnila policejní mluvčí.

Po žháři začali pátrat policisté z obvodního oddělení Most Zahradní na základě oznámení na linku 158. V okolí požárů zkontrolovali několik osob.

„V ulici Josefa Suka si všimli muže, který měl v ruce hořící svíčku, prý aby viděl na cestu,“ popsala Světláková s tím, že policisté muže zadrželi.

Hlídka muže zadržela pro podezření a převezla ho na policejní oddělení. „Při osobní prohlídce u něj policisté našli zapalovač, který měl ukrytý v botě. U muže byla provedena dechová zkouška na alkohol, která byla pozitivní s výsledkem 1,5 promile alkoholu v dechu. Podezřelý skončil v policejní cele,“ doplnila.

Kontejnery zapaloval už dříve, šel proto do vazby

Žháře policie obvinila z poškození cizí věci a státnímu zástupci podala podnět k návrhu na vazební stíhání z důvodu, že by po propuštění na svobodu mohl v obdobné trestné činnosti pokračovat.

„Soud shledal vazební důvody a vazbu uvalil. Policisté Mostečana do věznice eskortovali o víkendu. Obviněný zapálení kontejnerů přiznal, použil k tomu vždy zapalovač a z místa ihned zmizel. Policistům nevysvětlil, proč tak opakovaně činí. Vyšetřovatel do vyšetřování přibral znalce z oboru zdravotnictví, z odvětví psychiatrie,“ upřesnila Světláková .

Dalším šetřením policisté zjistili, že muž měl na svědomí podobné jednání už vloni. „V listopadu byl obviněn ze zapálení čtyř kontejnerů v Mostě, od kterých zahořelo dalších 6 nádob na odpadky. Škoda tehdy přesáhla částku 60 tisíc korun,“ přiblížila policejní mluvčí.

„V ulici Zdeňka Fibicha v loňském roce založil oheň v zadní části nákladové rampy u komerčního objektu, kde byly uskladněny papírové kartony a dřevěné palety. Došlo k poškození klimatizace, vrat, oken i fasády budovy a škoda dosáhla statisícové částky,“ dodala Světláková.