Železniční spojení Šluknovska se zbytkem kraje se zlepší, Němci příští rok dostaví trať mezi městy Sebnitz a Dolní Poustevna. (Ilustrační snímek)

Železniční spojení Šluknovska se zbytkem kraje se zlepší, Němci příští rok dostaví trať mezi městy Sebnitz a Dolní Poustevna. (Ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

Cesta ze Šluknovského výběžku do Děčína se zrychlí, Němci staví trať

  • 2
Cesta vlakem ze Šluknovského výběžku za prací, do školy nebo k lékaři se výrazně zrychlí. Němci se po letech vyjednávání konečně rozhodli položit koleje, které vzdálenost nejsevernějšího cípu České republiky podstatně přiblíží k Děčínu.

Nyní jede vlak z příhraničního městečka Dolní Poustevna vnitrozemím do Děčína 133 minut. Nová "německá" linka přes Sebnitz a Bad Schandau zkrátí dobu na polovinu, přesně 67 minut.

"Zahájení provozu je plánované na červenec. Němci se ale do toho pustili intenzivně a je možné, že to bude hotové už v červnu," uvedl ředitel osobní přepravy Českých drah v Ústeckém kraji Daniel Jareš.

Přitom v posledních letech Němci váhali, a zatímco na české straně bylo vše připravené, na německé ještě donedávna koleje neležely.

"Němci neměli jistotu, že o linku bude zájem. Proto se vedla dlouhá politická jednání," řekl Jareš.

Linka s oficiálním označením U28 ponese marketingový název Dráha národním parkem, aby odkázala na Českosaské Švýcarsko a mohla být atraktivní i pro turisty. Lidé pojedou v německých vlacích Desire, personál bude český a obsluha dvojjazyčná. Zastavovat bude na všech stanicích na trati.

Jízdné má odpovídat tarifům Českých drah

Zatím se neví, kolik bude cesta z výběžku do Děčína přes Sebnitz a Bad Schandau stát. Odpovídat má tarifům Českých drah a základní jízdné nemá být dražší než 100 korun. Vlaky po celé trati pojedou každé dvě hodiny, uvnitř tratě na českém území budou doplněny o další.

Ústecký kraj již přizpůsobil nové lince i přestupy autobusů na roky 2015 až 2024.

To ale není jediná změna, kterou čekají cestující vlakem v Ústeckém kraji. Dráhy představily i nový jízdní řád platný od 15. prosince. V něm jsou jen minutové odchylky od časů, podle nichž jezdí vlaky teď.

Podstatnější je ale zdražení jízdného. Třeba tříměsíční karta na čtvrtinovou slevu pro mládež bude stát 490 korun místo současných 330. Roční karta na poloviční slevu zdraží o 160 korun na 1 490. Stejně podraží i karty pro seniory. Cena kilometrické banky vzroste ze 2 100 korun na 2 200.

"Výše cen se neměnila od roku 2006 i přes inflaci a nárůst DPH z 5 na 15 procent," sdělil mluvčí drah Petr Pošta. Samotné jízdné podraží jen nepatrně. Třeba cesta z Ústí nad Labem do Chomutova ze 101 korun na 103 koruny a vlak z Ústí do Děčína bude stát dál 39 korun.

Vyjede Vánoční kometa i Andělský vlak

V sobotu poprvé vyjíždí z ústeckého nádraží do Drážďan oblíbená Vánoční kometa, kterou využívají hlavně lidé mířící do saské metropole na vyhlášené vánoční trhy.

Příští týden v neděli v 9:17 vyjede z ústeckého nádraží západ další speciál, tentokrát zvaný Andělský vlak za čerty. V motoráčku bude živá hudba, cestující pobaví andělé, na děti čeká spousta zábavy a soutěží. Vlak pojede přes Střekov a Litoměřice do Úštěku, kde mohou cestující navštívit Muzeum čertů.

Ve 13:50 pojede vlak zpět. Pro děti do 6 let bude jízda zdarma, do 15 let za 75 korun, starší zaplatí 150. Rodinná jízdenka pro čtyři lidi stojí 350.