Zdeňka Hamousová, ANO | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Senátorka nesouhlasí s trestem za řízení v opilosti, bude hlavní líčení

  • 82
Lounský okresní soud vydal v případu dosluhující senátorky a starostky Žatce Zdeňky Hamousové (zvolena za ANO) verdikt formou trestního příkazu. Podle informací iDNES.cz jí za řízení v opilosti uložil peněžitý trest a zákaz řízení. Politička však proti rozhodnutí podala odpor.

„Ve věci jsem proto nařídil hlavní líčení,“ sdělil iDNES.cz lounský soudce Jan Jouza, jenž má případ na starosti. Blíže trestní příkaz komentovat nechtěl. Případ začne projednávat v závěru října.

„Dohodli jsme se s advokátem, že zvolíme tento postup, který je naprosto legitimní a není ojedinělý,“ uvedla Zdeňka Hamousová.

Podle obžaloby pod vlivem alkoholu řídila letos v dubnu. V krvi měla přes jedno promile, proto se jedná o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Obžalované pak hrozí vedle finanční sankce a zákazu řízení také až jeden rok odnětí svobody.

Hamousová se ke skutku hned přiznala a omluvila se za něj. Sama požádala o vydání k trestnímu stíhání. „Jsem si vědoma toho, že jsem nejednala správně, velmi se za to stydím, mrzí mě to moc a všem se veřejně omlouvám,“ prohlásila v květnu na půdě Senátu.

Hamousová o senátorský post usilovala i letos. Vyměnila však politickou stáj. Místo hnutí ANO se tentokrát o hlasy voličů ucházela pod hlavičkou Unie pro sport a zdraví. Její kandidatura však byla neúspěšná. Mezi deseti kandidáty skončila ve svém obvodu čtvrtá.

„Voliči si zkrátka vybrali někoho jiného. Mají na to právo a já jejich rozhodnutí plně respektuji,“ sdělila iDNES.cz.

Do druhého kola, které se uskuteční tento týden, postoupili lékař Ivo Trešl (STAN) a galerista Vladimír Drápal (za ODS).

20. května 2020