ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Žatec se kruhových objezdů nakonec dočká, pomohla expertiza i petice

  • 0
V místě dvou přetížených křižovatek v Žatci by měly být kruhové objezdy. Doporučili to odborníci z Dopravní fakulty ČVUT, kteří tam změřili intenzitu dopravy. Za poslední čtyři roky došlo k nárůstu počtu vozidel více než o dvacet procent.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které doposud přestavbu odmítalo, nyní změnilo názor.

S požadavkem na výstavbu okružních křižovatek na křížení hlavního tahu 1/27 s ulicí Osvoboditelů na severním okraji města a na jihu s ulicí Husova se obraceli zástupci žatecké radnice na ŘSD, které komunikaci spravuje, opakovaně několik let.

Na místě se stalo několik vážných dopravních nehod, včetně těch se smrtelnými následky. Za výstavbu kruhových objezdů vznikla i petice, kterou podepsaly přes dva tisíce lidí.

„Dosud byla stanoviska většinou zamítavá, podle předchozích statistik prý nebyl počet vozidel dostatečně významný pro schválení finančně a časově náročných staveb,“ vysvětluje důvody odmítání mluvčí žatecké radnice Tomáš Kassal.

Měření, které proběhlo loni na podzim, však ukázalo, že situace se výrazně zhoršila.

„Došlo k významnému nárůstu dopravy. Dále byla identifikována řada bezpečnostních deficitů. Zpracovatelé měření z ČVUT k výsledkům přijali závěr, že by se situace měla řešit vybudováním okružních křižovatek,“ uvedla starostka Zdeňka Hamousová (ANO).

Za 12 hodin křižovatkou projelo více než 15 tisíc vozidel

Dopravní odborníci intenzitu dopravy měřili v úterý 22. října v čase od 6 do 18 hodin. Křižovatkou silnice I/27 a Husovy ulice projelo přes 13 tisíc vozidel. A křížením hlavního tahu s ulicí Osvoboditelů přes 15 tisíc vozidel.

Ředitelství silnic a dálnic už zahájilo přípravu nutnou k realizaci těchto dvou kruhových objezdů.

„V současné době probíhají jednání s Policií ČR na optimálním typu objezdů,“ řekla mluvčí společnosti Nina Ledvinová. Kdy ovšem dojde ke stavebním pracím, není nyní jasné.

Už letos na jaře ŘSD vylepší vodorovné a svislé dopravní značení u křižovatky se silnicí Husova.

„Město dále připravuje také nové osvětlení této křižovatky pěti novými světly veřejného osvětlení. V nočních hodinách tedy bude pro řidiče křižovatka mnohem přehlednější,“ doplnil mluvčí Kassal.