Kapucínský klášter v Žatci.

Kapucínský klášter v Žatci. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Proměna kláštera v Žatci se výrazně prodraží, město ji ale neodloží

  • 1
Rekonstrukce kapucínského kláštera v Žatci na robotické a polyfunkční centrum vyjde o 16 milionů korun dráž, než město předpokládalo. Radnice se do ní ale přesto pustí, už schválila způsob financování.

Zakázku vyhrála firma Chládek & Tintěra s cenou 94 milionů korun. Do několika dnů s ní město podepíše smlouvu, práce pak začnou za několik týdnů a hotovo má být do konce roku 2023.

„Počítali jsme s nižší částkou, ale v průběhu výběrového řízení došlo ke skokovému nárůstu cen stavebních prací a materiálů,“ konstatovala žatecká starostka Zdeňka Hamousová (zvolena za ANO).

Vzhledem k tomu, že město na rekonstrukci památky získalo dvě dotace v celkové výši 23,7 milionu korun a ceny mohou růst dál, nechtělo stavbu odkládat.

Realizaci bude financovat z revolvingového úvěru, čerpat chce sumu ve výši získaných dotací. Způsob financování schválili na poslední schůzi zastupitelé.

Kapucínský klášter byl vystavěn v druhé polovině 17. století. Zrušen byl v 50. letech minulého století, pak sloužil jako škola a poté jako domov důchodců. Opuštěný je od 80. let minulého století a od té doby chátrá. Město projekt na jeho rekonstrukci připravuje několik let.