Žatec se chystá zvelebit prostory pod hradbami, chce tam přilákat turisty

  • 0
Město Žatec má v plánu vylepšit prostranství v okolí městských hradeb a přilákat tam turisty i místní. Mají tu vzniknout nové cestičky a místa k relaxaci. S novou podobou radnici pomáhá tým architektů, kteří už finišují s přípravou finálního návrhu studie.

„Záměrem je celkové oživení prostoru kolem hradeb historického jádra města,“ uvedl místostarosta Jaroslav Špička.

Plánované úpravy se budou týkat svažitých ploch pod hradbami a opěrnými zdmi mezi lokalitou Červenka a ulicemi Nákladní a Pod Střelnicí. V budoucnu tam má podle radnice vzniknout okružní cesta.

Architektonická studie komplexně řeší uspořádání cest, mobiliáře, osvětlení i zeleně. Pracuje na ní ateliér Šmídová Landscape Architects.

„Nová hlavní pěší trasa obepínající historické jádro je navržena z kamene v celkové šířce 2,5 metru. Mobiliář chceme sjednotit a doplnit. V návrhu je také sjednocení materiálu, kdy chceme použít tři základní – dřevo, kámen a ocel,“ popsala vedoucí odboru rozvoje Kateřina Mazánková.

Mazánková doplnila, že podstatnou proměnu čeká i zeleň, kdy zmizí nemocné dřeviny a také nevhodně přerostlé keře, které brání jedinečným výhledům.

Realizace bude rozdělena do několika etap. S prvními úpravami chce město, pokud příprava půjde bez problémů, začít na podzim příštího roku.

V této chvíli architekti dokončují finální návrh studie, následovat bude zpracování projektové dokumentace na první etapu a výběr zhotovitele. Výše nákladů v této chvíli zatím ještě není známa.