Místostarosta Žatce Jaroslav Špička v areálu bývalého Dreherova pivovaru.

Místostarosta Žatce Jaroslav Špička v areálu bývalého Dreherova pivovaru. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Žatec se snaží zachránit Dreherův pivovar, hledá mu jediného vlastníka

  • 1
Na začátku 20. století patřil Dreherův vývozní pivovar v Žatci k největším Evropě. Dnes v jeho areálu parkují autobusy, část prostor slouží jako skladiště, autodílna a větší část je opuštěná. Unikátní architektonickou památku se nyní město snaží zachránit.

„Areál a přilehlé pozemky, které jsou vhodné k rodinné zástavbě, vlastní tři majitelé. Jednáme s nimi. Nebrání se tomu, aby někdo celý areál odkoupil. Jejich finanční požadavky jsou reálné,“ uvedla starostka Zdeňka Hamousová.

„Naším cílem je najít investora, který by se stal jediným vlastníkem areálu, celý jej zrekonstruoval a vdechl mu nový život,“ dodala. 

Podle ní by se tam mohlo opět obnovit vaření piva, areál je vhodný i pro další podnikatelské a turistické aktivity. 

Město jedná také s Národním zemědělským muzeem o případném vybudování výstavní expozice. Dreherův pivovar je architektonický skvost a má velký potenciál. Rekonstrukce ale vyjde na stovky milionů korun.

Možností dotace na revitalizaci

„Je zde ale možnost čerpat peníze z dotačních titulů, například na revitalizaci brownfieldů,“ doplnil místostarosta Žatce Jaroslav Špička.

Jednu z budov, bývalou varnu pivovaru, si pronajali jako soukromé osoby žatecká starostka s místostarostou a architekt města Jiří Vaníček, který vypracoval studii možného využití areálu.

„Chceme tady pořádat akce pro veřejnost a seznámit je nejen s historií areálu, ale i jeho potenciálem,“ vysvětlila Hamousová. 

Dreherův pivovar je od roku 2015 kulturní památkou, město ho zařadilo do souboru chmelařských památek v žádosti na zapsání do seznamu světového dědictví UNESCO (o žádosti jsme psali zde).

V areálu byla naposledy Fruta

Areál se začal stavět v roce 1898 jako Žatecký spolkový pivovar, v roce 1926 se přejmenoval na Dreherův vývozní pivovar. Pivo se z něj vyváželo do řady zemí.

„Měl dvě sladovny se dvěma hvozdy, varnu s vodárenskou věží, kotelnou a strojovnou a ležácké sklepy s lednicí a stáčírnou, správní budovu i další hospodářské příslušenství. Vlastnil také pozemky a činžovní domy,“ popsala areál žatecká historička Milada Krausová. 

Pivo se tam vařilo do roku 1948. Poté byl areál využíván ke konzervování. Poslední firmou, jež v něm působila, byla Fruta.

Neorenesanční průmyslová stavba pivovaru je unikátní i svým vzhledem. Pozornost poutají fasády z červených cihel a zdobné detaily z pískovce.

Strategicky bylo zvoleno i umístění. Nachází se v těsné blízkosti u železniční dráhy na Plzeň, u silnice na Chomutov a u řeky Ohře, ze které bral pivovar potřebnou vodu.