Jen jsem chránil lidi, hájí se obžalovaný z vraždy Roma v Chomutově

  • 183
Ústecký krajský soud začal projednávat loňské zastřelení Roma na sídlišti v Chomutově. Sedmatřicetiletému Petru Bendovi hrozí za vraždu a poškození cizí věci až 20 let vězení. Podle obžaloby vystřelil třináct ran na dodávku, kterou Rom řídil.

Incident se odehrál loni 27. května kolem třetí hodiny ráno v Jirkovské ulici u  bloku panelových domů. Podle obžaloby se Benda rozhodl zastavit dodávku, která podle svědectví jeho matky jezdila kolem a narážela do jiných aut a údajně i do lidí.

Benda ve středu před soudem odmítl, že chtěl muže zavraždit. Podle svých slov se obával o životy lidí venku i svůj. „Já nešel nikomu ublížit, šel jsem pomoci. Chránil jsem lidi,“ prohlásil obžalovaný při středečním líčení. 

„Matka říkala, že venku je blázen. Podíval jsem se z okna a viděl dodávku, jak různě popojíždí zleva doprava. V jeden moment minula skupinku několika lidí. Venku byl hrozný řev. Ten si budu pamatovat pořád. Vzpomněl jsem si na všechny ty nechutné útoky auty z jiných zemí. Rozhodl jsem se jít ven těm lidem pomoci,“ vypověděl Benda (o tragické události zde).

Odešel k sobě do pokoje, nabil legálně drženou zbraň a v pyžamu vyběhl ven. Palbu na vůz podle svých slov spustil v momentu, kdy se k němu dodávka přiblížila a on se začal bát i o svůj život. „S řidičem jsme se střetli očima. Nevěděl jsem, co od něj čekat,“ pokračoval Benda.

„S nepřímým úmyslem usmrtit nejméně třináctkrát vystřelil na poškozeného, který v té době řídil motorové vozidlo a projížděl rychlostí sedm až osm kilometrů za hodinu po pozemní komunikaci,“ doplnil žalobce. 

Čtyřiatřicetiletého Roma Benda několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Muž následkem těžkých zranění zemřel. 

Skutek podle obžaloby neměl rasový podtext. Benda byl v době činu střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a drog.

Má mesiášské sklony, řekla o střelci znalkyně

„Já si ve tři ráno nevyběhl jen tak zastřelit člověka. Proč bych to dělal?“ řekl soudu Benda. Po střelbě se kolem auta začali srocovat lidé a na místo se dostavili i strážníci. Jednomu z nich Benda zbraň odevzdal.

„Neumím si představit, že zůstanu v okně a budu sledovat, co se stane. Co když jsem zabránil tomu, aby řidič někoho zabil? Moc bych si přál, aby to dopadlo jinak. Já se ale necítím jakkoli vinen. Já nespáchal vraždu,“ hájil se obžalovaný. 

Znalci uvedli, že obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou ani nemocí. Podle psycholožky Štěpánky Tůmové je nevyzrálý v sociálních kontaktech a je citlivý v otázce spravedlnosti. 

„Přemýšlí nad tím, co by se dalo udělat, aby to tak nebylo. V žebříčku jeho hodnot dominují mesiášské sklony. Nelze říci, že tyto postoje a myšlenky jsou amorální. Naopak, svědčí o jeho jisté vysoké morální úrovni, ale řešení situací je do jisté míry odtržené od reality. On lituje smrti člověka jako takového, ale cítí, že bylo nutné takto zakročit,“ zhodnotila jeho osobnost Tůmová.

Pozůstalí žádají milionová odškodnění

Rodině mrtvého Roma se Benda v jednací síni omluvil. Blízcí zastřeleného požadují nemajetkovou újmu v součtu zhruba pět milionů korun. Rodiče s družkou po milionu, sourozenci po půl milionu korun.

„Nevím, jak bych tohle měl dokázat zaplatit,“ poznamenal Benda, který pracuje jako skladník. 

Soud pokračuje do pátku, v plánu má výslech svědků a přehrání rekonstrukce události. Soudce Jiří Bednář očekává, že rozsudek by mohl vyhlásit za dva týdny.

,