Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zaplaťte za slevu. Na severu Čech operuje firma připomínající pyramidu

  • 25
Firma Acrus láká na slevy z různých nákupů. Stačí prý shromažďovat účty a firmě je posílat. Je to vůbec možné? Ze všeho nejvíc tento systém připomíná pyramidu, kdy lidé skončí bez peněz a podvedeni. Zástupci společnosti se brání a tvrdí, že se o pyramidu nejedná.

"To auto se pro vás koupí za hotové a vy ho opravdu máte minimálně za půlku. A třeba ho můžete mít i zadarmo. Ale je potřeba, abych vám to trošku vysvětlila. Není to na dlouho, půlhodinka stačí," ujišťovala do telefonu Alena Čermáková ze společnosti Acrus.

Takzvaný Nákupní program prý umožňuje získat jeho členům zpět 30 procent cen všech nákupů. Pokud chcete vědět víc, musíte vyrazit na prezentaci, až pak dostanete přístupová hesla na web společnosti. Na chudém severu se v době krize firmě daří, prakticky každý den je zde nějaká prezentace.

AUTO ZADARMO?

Za vůz v hodnotě 1,5 milionu korun prý zájemce dostane zadarmo - pokud ovšem sežene dost lidí, kteří si ho "koupí" také.

"Samotné nabízení peněz vlastně za nic je velmi podezřelé. A když se tam dávají vstupní vklady, tak je to okamžitý čistý zisk firmy," varoval Robert Hrabčík z děčínského Sdružení na obranu spotřebitelů. Na podobné nabídky by lidé měli být velmi opatrní.

"Stačí zaplatit 5 nebo 2 tisíce korun, oni vám tři půjčí. A do měsíce sehnat další dva lidi a už stačí společnosti posílat sepnuté účtenky. Za všechno. Jídlo, elektroniku, knihy, kosmetiku i plastické operace. A když seženete další zájemce do klubu, za každého měsíčně budete dostávat 3 tisíce," pochvalovala si těsně po jedné z prezentací pětašedesátiletá Marie.

Když "vystřízlivěla", strávila řadu bezesných nocí, protože do "podniku" málem zapojila celou rodinu.

Prvního člověka "odevzdáte"

Kdyby vám to připomínalo pyramidu, jste doma. "Prvního člověka "odevzdáte". Až ten druhý je váš a každý člen vaší skupiny vám svého prvního klienta musí odevzdat," vysvětluje Čermáková. A když vaše skupina neshání nové platící duše, máte podle ní k dispozici ve vašem "pavouku" mobilní telefony na "podřízené" a můžete nezlaté výhonky vašeho byznysu honit.

TAJEMNÁ FIRMA

Firma Acrus se základním kapitálem 2 miliony korun na svém webu píše, že byla založena v roce 2005. Do konce roku 2008 se zabývala poradenskou činností pro podnikatelský sektor. Tak prý byly položeny základy pro vytvoření spotřebitelského klubu. Dnes po celé republice rozjíždí kromě programů Auto a Nákupy i investice do zlatých cihel nebo program Byt - dům.

Podle Pavla Fröhlicha, manažera firmy pro severní Čechy a současně člena dozorčí rady společnosti, v Acrusu vše funguje tak, že lidé vytvářejí velkou skupinu s velkou kupní silou. Proto mají nárok na to, aby jim ze všech nákupů bylo 30 procent vráceno. A nakupovat můžete kdekoli.

"Máme uzavřené smlouvy s dodavateli, kteří působí celorepublikově, což jsou hlavně řetězce. Třeba s Albertem, Hypernovou, Penny Marketem, Kauflandem, Lidlem, Teskem, Obi, Baumaxem," vypočítával Fröhlich, když mu redaktorka MF DNES zavolala jako zájemkyně o program.

Jenže velké firmy o nějakých smlouvách s firmou Acrus nemají ani tušení anebo se rovnou od společnosti distancují. "Nemáme s firmou Acrus nic společného. My jsme je dokonce již vyzvali k tomu, aby to nedělali, protože je to zneužívání našeho dobrého jména," zlobil se mluvčí společnosti Kaufland Michael Šperl.

Nechceme být s Acrusem spojováni, tvrdí řetězce

Překvapený byl také jeho kolega z obchodního řetězce Ahold, který vlastní síť prodejen Albert. "Žádnou smlouvu nebo dohodu o spolupráci s firmou Acrus jsme neměli a nemáme. A ani s ní nechceme být spojováni," řekl mluvčí Lukáš Hora.

Když panu Fröhlichovi volala redaktorka už ne jako zájemkyně, ale jako novinářka, která ho konfrontovala se zjištěním, už žádné smluvní obchodní domy z rukávu nesypal.

Ilustrační foto.

Obchodní řetězce se od Acrusu distancují. Ilustrační foto. Foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

"S kým konkrétně máme smlouvy, to je naše věc. Jestli si to ověřujete, tak nevím u koho. Ale jsou to smlouvy, kde je podepsáno obchodní tajemství," řekl Fröhlich a dodal, že pokud někdo systém nákupů Acrus nazývá pyramidou, nemá se s ním o čem bavit, protože to prý firmu uráží.

Předseda dozorčí rady společnosti Acrus Petr Benk se pak zaklínal obchodním tajemstvím. "My máme mezinárodní smlouvy s nadnárodními řetězci, a jestli mají přání, aby to nebylo nikde prezentováno, tak to respektuji," vysvětloval Benk, proč nemůže prozradit obchodníky, kteří jeho firmě na základě velkých skupinových nákupů dávají slevy.

Není to pavouk, ale pentabinár

Také striktně odmítl, že Acrus funguje jako rozšiřující se síť klientů. "Není to pavouk, ale pentabinár používaný poprvé na světě a nikdo pořádně neví, co to je. Když tomu někdo nerozumí, řekne, že je to pyramida nebo letadlo," tvrdí Petr Benk.

Základní nepochopení podle něj je v tom, že v systému nepřibývá lidí, ale neustále se opakují nákupy lidí.

"Lidé musí mít pod sebou určitý počet lidí a dělají skupinový nákup. A protože nákupy se opakují, lidí nemusí přibývat. A jestliže mají splněno, dostanou peníze a nakupují další nákupní koš lidí pod nimi, takže je to neustálý koloběh nákupů, ne peněz," vysvětluje Benk.