Zámek zdobí kopie původních žaluzií, vznikly podle dobové fotografie

  • 0
Repliky šesti původních žaluzií právě dokončují na zámku ve Velkém Březně poblíž Ústí nad Labem. Za neobvyklým nápadem stojí snímek z roku 1893, který zámku zapůjčilo ústecké muzeum.

„Pro nás to byla neznámá fotografie, která vznikla těsně po přestavbě zámku. Podle ní jsme zjistili, že v oknech na jižní straně zámku měli žaluzie,“ popsal zdejší kastelán Miloš Musil.

Po zvětšení snímku okna si kastelán, který je vystudovaný stavař, sám propočítal rozměry žaluzie, počet lamel nebo šíři tkalounu. 

„Vyšlo mi, že jednotlivé lamely měly šířku deset centimetrů, a tím vznikl problém. Nikde na světě jsme totiž nenašli firmu, která by je dokázala vyrobit. Nakonec lamely z olšového dřeva udělal truhlář Josef Knazovič z Rumburku,“ přiblížil Musil.

Památkáři návrat žaluzií vítají

Stále však nebylo jasné, jaký mechanismus u žaluzií kdysi fungoval. „Po dlouhém pátrání jsem zjistil, že na zámku ve Slatiňanech u Pardubic pár podobných žaluzií ještě mají,“ poznamenal kastelán.

Podle nich nechal v roudnických slévárnách odlít kovové části. Látkové popruhy ušili sami zaměstnanci zámku. 

„Vše probíhalo stylem pokus omyl, ale nakonec to vyšlo a před začátkem nové návštěvnické sezony budou žaluzie v oknech,“ předeslal Musil.

Nové zastínění, které ochrání historické vybavení pokojů před přímým světlem, vítají i památkáři.