Nečekaný objev vydala jedna ze zdí zámku v Mirošovicích na Teplicku, který prochází rekonstrukcí za více než 60 milionů korun. Při bourání jedné z příček totiž dělníci objevili cihlu se zachovalým otiskem lidské ruky. | foto: archiv

Cihla s otiskem dlaně, prkna s podpisy. Zámek při opravě vydává překvapení

  • 0
Nečekaný objev vydala jedna ze zdí zámku v Mirošovicích na Teplicku, který prochází rekonstrukcí za více než 60 milionů korun. Při bourání jedné z příček totiž dělníci objevili cihlu se zachovalým otiskem lidské dlaně. A není to zdaleka jediný zajímavý nález.

„Při rozebírání jedné ze zdí, která musela jít k zemi, objevili dělníci cihlu či dlaždici s otiskem dlaně. Je možné, že by mohla být z 16. století, kdy byla původní tvrz renesančně přestavěna. Ta zeď byla totiž označená jako jedna z nejstarších,“ sdělila Jana Syslová (STAN), starostka Hrobčic, pod které Mirošovice katastrálně spadají.

Pracovníci Národního památkového ústavu (NPÚ) už vyrazili nález prozkoumat. „Relevantní informace budeme mít v příštím týdnu,“ řekla mluvčí ústeckého NPÚ Věra Brožová s tím, že podobné otisky rukou nebo třeba zvířecích stop se nacházejí poměrně často.

„V tomto případě je ale nález zajímavý především tím, že se zachoval celý, neporušený. Většinou se totiž nacházejí jen části nebo úlomky,“ podotkla.

Až cihlu prozkoumají odborníci, mohla by se v budoucnu vrátit na zámek. Starostka totiž plánuje v opraveném objektu vytvořit expozici, ve které by byly vystaveny všechny zajímavé artefakty nalezené právě při rekonstrukci památkově chráněného objektu.

„Těch nálezů je tam více. Chtěli bychom je v budoucnu vystavit ve veřejných částech objektu,“ uvedla Syslová s tím, že mezi další objevy patří například původní kované hřeby z krovů, podlahová prkna s podpisy autorů a letopočty, keramické střepy, skleněné lahve, a dokonce i celý hrnek. „V jednom z komínů byl pak schovaný i klíč od dveří,“ doplnila starostka.

Zámek Mirošovice vznikl v 16. století, kdy byla původní pozdně gotická tvrz, jež sloužila jako panské sídlo rytířů Mirošovických, přestavěna v renesančním stylu (přestavba proběhla kolem roku 1554).

Odkup za korunu

V roce 1668 se stali majiteli zámečku Lobkowiczové. Jako zámek se budova využívala až do 20. století. Komunistickým režimem byla znárodněna a údržba objektu byla zanedbávána. Zámek chátral, a v roce 2019 se mu dokonce zřítila část střechy.

Od 90. let byl vlastníkem objektu spolek Kampanila z Malhostic, který na opravu dlouho marně sháněl finance. V roce 2015 s ním ale navázaly spolupráci právě Hrobčice, které ho loni za jedinou korunu odkoupily do svého vlastnictví.

Díky tomu mohly žádat o dotaci na opravu a z programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů ministerstva průmyslu a obchodu získaly 41,6 milionu korun.

Po rekonstrukci, která bude probíhat dva roky, by měl zámek poskytnout zázemí místním podnikatelům v podobě kanceláří, řemeslných dílen a hlavně zde bude restaurace se sálem pro pořádání svateb a jiných slavnostních a společenských akcí.