Zámek Mirošovice je v neudržovaném stavu už 70 let a loni v srpnu se mu zřítila část střechy. Oprava by měla začít ještě v letošním roce, potrvá dva roky.

Zámek Mirošovice je v neudržovaném stavu už 70 let a loni v srpnu se mu zřítila část střechy. Oprava by měla začít ještě v letošním roce, potrvá dva roky. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zámek Mirošovice se dočká opravy, obec ho koupila za korunu a získala dotaci

  • 3
Památkově chráněný zámek Mirošovice z 16. století, který se nachází v katastrálním území Hrobčic na Teplicku, se brzy dočká zásadní opravy. Zchátralý objekt zrekonstruuje obec Hrobčice, která na to získá dotaci ve výši 41,6 milionu korun.

Dotaci Hrobčice získají z programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů ministerstva průmyslu a obchodu. Dalších 7 milionů obec doplatí ze svého rozpočtu.

Objekt patřil od 90. let spolku Kampanila Malhostice, který na opravu dlouho marně sháněl peníze. V roce 2015 s ním navázaly spolupráci právě Hrobčice, které ho nyní za jedinou korunu odkoupily.

„Všechno dopadlo dobře. Schválili jsme příjem dotace, spolufinancování i převod zámku do majetku obce. Máme z toho velkou radost,“ sdělila starostka Hrobčic Jana Syslová (STAN – Za obec krásnější) po posledním jednání zastupitelů.

Rekonstrukce objektu by měla začít ještě letos a trvat by měla 2 roky.

„Roční rozpočet naší obce je 20 milionů korun, takže to pro nás bude významná investice, navíc ještě realizujeme opravu zámku v Hrobčicích. Podobná šance už se ale nemusí opakovat, proto jsme do toho šli. Bude to náročné, ale věřím, že to zvládneme,“ řekla starostka.

Zámek je v neudržovaném stavu už 70 let a loni v srpnu se mu zřítila část střechy.

Po rekonstrukci by měl poskytnout zázemí podnikatelům v podobě kanceláří, řemeslných dílen a hlavně by tu měla být restaurace se společenským sálem pro pořádání svateb a dalších společenských akcí.

Zámek Mirošovice

  • Ve 14. století vznikla v obci Mirošovice na Teplicku jako původní panské sídlo tvrz rytířů Mirošovických, kterým vesnice patřila až do konce 16. století.
  • Kolem roku 1554 byla pozdně gotická stavba přestavěna v renesančním stylu. V roce 1668 se stali majiteli zámečku Lobkowiczové.
  • Jako zámek se budova využívala až do 20. století, poté však byla komunistickým režimem znárodněna.
  • Údržba objektu byla zanedbávána a dostal se až do havarijního stavu, přestože od roku 1964 je na seznamu kulturních památek ČR.