Zakládací listina litoměřické kapituly sv. Štěpána datovaná k roku 1057

Zakládací listina litoměřické kapituly sv. Štěpána datovaná k roku 1057 | foto: (licence PD-Art)Creative Commons

V Litoměřicích nakrátko vystaví nejstarší českou listinu z roku 1057

  • 0
Jen velmi krátce bude v litoměřickém státním oblastním archivu k vidění nejstarší dochovaný originál písemného dokumentu vzniklého v Čechách. Zakládací listinu litoměřické kapituly sv. Štěpána datovanou k roku 1057 si zde mohou zájemci prohlédnout od středečního odpoledne do sobotní 17. hodiny.

Jedinečnou možnost uvidět nejstarší dochovaný originál písemného dokumentu umožní unikátní výstava, kterou pořádá státní oblastní archiv v Litoměřicích (SOA). Expozice s názvem Královské město Litoměřice je věnována 800. výročí založení města.

„Vystavena bude zakládací listina litoměřické kapituly sv. Štěpána datovaná k roku 1057, která se pojí s obdobím litoměřického přemyslovského hradiště,“ uvedl ředitel archivu Vítězslav Lisec

„Lidé uvidí také nejstarší dokument z archivu města Litoměřic – listinu krále Václava II. z roku 1300. Vystaven bude i známý Glockspergerův plán města z roku 1726 či nejstarší městská kniha ze 14. století,“ doplnil ředitel archivu s tím, že návštěvníci se mohou těšit i na další vizuální zážitky.

„Expozice například nabídne i zdánlivě obyčejné dokumenty, fotografie, účty, úřední doklad a kresby, které připomenou každodennost našich předků v průběhu století,“ upřesnil Lisec.

Ojedinělá výstava originálů historických listin bude otevřena pouze dva dny, od čtvrtka 27. června do soboty 29. června, vždy od 8:30 do 17 hodin.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu od 16.30 v budově SOA v Litoměřicích v Krajské ulici.