Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Romana Navarová, iDNES.cz

Zahrada Čech přišla o letošní tahák, expozici hub. Není co vystavovat

  • 1
Zahrada Čech přišla o letošní velký tahák, jímž měla být expozice hub. Právě výstavu hub spojenou s mykologickou poradnou prezentovali pořadatelé jako novinku. Největší zahradnický veletrh v Česku obsadí litoměřické výstaviště od 11. do 19. září.

„S ohledem na počasí, jaké panovalo v minulých týdnech, jsme výstavu hub museli zrušit. Mykologové nemají co vystavovat a nejsou schopni pokrýt všech devět dní,“ uvedla vedoucí obchodu Zahrady Čech Michaela Mokrá.

Zahrada Čech

Zahrada Čech je podle České knihy rekordů nejnavštěvovanějším tuzemským zahradnickým veletrhem. Loni na ni zavítalo 82 tisíc lidí. Letos se očekává podobná účast.

Zahradnický, bytový, ale i gastronomický sortiment nabídne přes 400 vystavovatelů.

Parkoviště za výstavištěm pojme tisíc automobilů.

I tak ale podle ní na návštěvníky čeká bohatý sortiment, který do Litoměřic přijede představit přes 400 vystavovatelů. „Další se nám stále hlásí,“ dodala Mokrá.

K vidění i zakoupení budou na výstavišti sazenice, ovocné i okrasné stromky, květiny, bylinky, ovoce, zelenina, cibuloviny, bonsaje, ale také skleníky, zahradní technika a nábytek, domácí potřeby, bytové doplňky či potraviny a víno.

Organizátoři očekávají, že výstaviště navštíví alespoň tolik lidí jako minulý rok, kdy branami prošlo 82 tisíc návštěvníků.

„Celý rok průběžně pracujeme na zlepšení zázemí. Jednotlivé pavilony jsou vymalovány, opravili jsme inženýrské sítě, silnice i ploty,“ zmínila Mokrá.

Dopravu zkomplikuje uzavřený Tyršův most

Desetitisíce návštěvníků se však budou muset nejprve proplést přeplněným centrem města. Kvůli opravě je totiž uzavřený Tyršův most přes Labe, a tak veškerá doprava směřuje přes most generála Chábery.

„Uzavírka je pro nás trochu strašákem. Při jarní Tržnici Zahrady Čech se dala doprava ještě zvládat, ale na podzim jezdí daleko více návštěvníků. Lidé proto musí počítat s časovou prodlevou,“ upozornila Mokrá.

Návštěvníci jedoucí od Prahy po dálnici D8 by proto měli sjet už v Roudnici nad Labem a do Litoměřic zamířit po pravé straně Labe.

Řidiči jedoucí od Ústí nad Labem mohou využít silnici ze Sebuzína přes Tlučeň na Litoměřice.