Starosta Litvínova a poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček byl jedním z lidí, kterým třiapadesátiletý muž posílal anonymní výhrůžky.

Starosta Litvínova a poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček byl jedním z lidí, kterým třiapadesátiletý muž posílal anonymní výhrůžky. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Zabiju tě, napsal anonym starostovi Litvínova. Policie ho vypátrala

  • 6
Mostečtí policisté dopadli třiapadesátiletého muže z Litvínova, který rozesílal různým lidem ve městě výhrůžné anonymy. Jeden přišel i litvínovskému starostovi Milanu Šťovíčkovi. Policie autora anonymů hledala od března.

"Posílal dopisy několika lidem. Anonymní výhrůžky psal fixem, vyhrožoval v nich smrtí a podepisoval je KGB," uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Dopisy muž posílal jak místním politikům, tak řadovým obyvatelům města. "Policie zjistila, že výhrůžné dopisy stejného znění došly čtyřem lidem. Odesílatel jim je adresoval domů, do zaměstnání i na úřad," poznamenala Světláková.

Starosta Litvínova Milan Šťovíček dostal anonym na jaře. "Ani ho pořádně nečetl, hned ho odnesl na policii," říká vedoucí úseku kanceláře starosty Zuzana Wiednerová.

Jiní lidé dostávali od anonyma mírnější dopisy, bez výhrůžek. "Třem adresátům psal dopisy hanlivé a v jednom případě se dokonce vyznal neobvyklým způsobem z citu k ženě," upřesnila mluvčí.

Kriminalisté muže obvinili z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Stíhají ho na svobodě. Policejní komisař k vyšetřování přibral znalce z oboru zdravotnictví a nechá zkoumat mužův duševní stav.