Žatecké Technické služby se stanou obchodní společností. (ilustrační snímek)

Žatecké Technické služby se stanou obchodní společností. (ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Z Technických služeb se stane obchodní společnost, Žatec chce ušetřit

  • 0
Technické služby v Žatci se od dubna změní z městské příspěvkové organizace v obchodní společnost. Vedení města si od toho slibuje, že si na sebe vydělá. Někteří zastupitelé se však obávají, aby se Technické služby naopak nedostaly do ztráty.

"Co když nebude vydělávat? Kdo bude ztrátu hradit a nehrozí v takovém případě firmě prodej?" ptají se opoziční zastupitelé, kteří byli proti změně.

V letošním rozpočtu Žatce mají Technické služby zajištěno zhruba 22 milionů. Všechny náklady včetně mezd, pohonných hmot či techniky hradí jen město, jako příspěvková organizace si totiž nemohou v současné době přivydělat.

"Když jsem působil jako ředitel služeb, díky zametacímu stroji jsme si ročně vydělali asi milion. To podle dnešních zákonů nejde," upozornil radní Jaroslav Hladký, který byl šéfem městské organizace na začátku 90. let.

Dnešní předpisy jsou jiné. Pokud chtějí Technické služby využít své techniky naplno a nabízet ji, musí se přeměnit. Zároveň to ale bude vyžadovat i nákup dalších nových strojů, aby byla firma konkurenceschopná.

Společnost ušetří na DPH

Právě toho se opozice obává. "Obecně s tou přeměnou souhlasím. Jen se bojím, aby pak jediný, kdo bude proplácet faktury, nebylo město," prohlásil opoziční zastupitel Pavel Aschenbrenner.

Technická správa města Žatec má fungovat podobně jako v Chomutově či Lounech. Starat se bude třeba o zeleň či sportoviště včetně nového koupaliště. Právě jeho správa se společnosti s ručením omezeným vyplatí nejvíc. Ušetří ročně miliony díky odpočtu DPH, což příspěvková organizace nemůže využít.

"Velký zájem bývá o zdvihací plošinu, můžeme dělat úklid v průmyslové zóně Triangl, kam si továrny zvou firmy z dálky. My jsme blízko," oponuje výčtem dalších možností šéf společnosti Andrej Grežo.