Místo, kde stával Atlantik.

Místo, kde stával Atlantik. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Z ohyzdných ruin vyroste v Děčíně knihovna ve tvaru lodě

  • 4
V Děčíně začala poslední fáze demolice kdysi oblíbené výletní restaurace Atlantik. Zchátralé ruiny na labském nábřeží hyzdí okolí, na jejich místě má vyrůst moderní knihovna tvarem připomínající loď. Nová knihovna vyjde na 140 milionů korun. Otevřít se má v dubnu 2012.

"Stávající knihovna sídlí v nevyhovujících prostorách, kam se už nevejde. Proto se město rozhodlo, že nechá postavit novou, aby mohla poskytovat služby na špičkové úrovni," řekla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Atlantik v Děčíně

Původní železobetonová budova ze začátku 60. let minulého století, kde sídlilo kulturní zařízení ČSPL či výletní restaurace Atlantik, byla částečně zdemolována už v srpnu 2009. V současné době se rozjely poslední bourací práce.

V novém objektu, který vzhledem k umístění na nábřeží Labe dostane tvar lodi, bude knihovna, centrum pro alternativní vzdělávání, infocentrum, veřejné toalety nebo bufet s rychlým občerstvením. Celá stavba vyjde na 140 milionů korun, 85 % tvoří evropské dotace. Otevřít se má v dubnu 2012.

Po dostavbě nové knihovny se městu uvolní prostory v budově radnice, které dosud slouží čtenářům. Zde by podle plánů města mohla vzniknout nová zasedací síň zastupitelstva, které se dosud schází v kulturním domě Střelnice na opačném břehu Labe než budova magistrátu.

Přibude infocentrum a bufet

"Kromě knihovny by mělo být v nové budově na místě Atlantiku také infocentrum, veřejné toalety, bufet a prostory, ve kterých se budou moci pořádat kulturní nebo vzdělávací akce," popsala Lakomá.

Atlantik býval vyhlášeným místem návštěvníků Děčína. Začátkem 90. let ho město prodalo v malé privatizaci za deset milionů korun. Nový vlastník však ani nezačal s přestavbou objektu na obchodní centrum, jak sliboval, a opuštěná budova chátrala.

V roce 2002 ji zcela zdevastovanou koupilo město za 4,6 milionu korun zpět. Okolní pozemky získal v dražbě téhož roku podnikatel Jan David Horsky, známý tím, že terorizoval nájemníky ve svých domech, jimž odpojoval vodu a elektřinu, když nechtěli podepsat nové smlouvy s vyšším nájemným.

Vizualizace k plánované stavbě knihovny.

Vizualizace k plánované stavbě knihovny.

Horsky chtěl i Atlantik, město však jeho žádost odmítlo a v roce 2008 od něj naopak odkoupilo pozemky za 16 milionů korun.

Kvůli demolici se rozhádala koalice

První demolice zchátralého domu začala v srpnu 2009. Kvůli tomu se loni v červnu ostře rozhádala koalice ve vedení města a po téměř čtyřech letech skončila společná vláda ODS a Volby pro město (VPM).

Zastupitelé za VPM kritizovali tehdejšího primátora z ODS Vladislava Rašku. Ten prý porušil zákon, když práce na demolici Atlantiku přidělil firmě Zempra. Primátor totiž může přidělovat zakázky osloveným firmám, které zpracují nabídku, pokud jejich cena nepřesáhne 6 milionů. Podle VPM ale byla zakázka posléze navýšena.

Raška oponoval, že jednal v souladu s předpisy, což nakonec konstatoval i kontrolní výbor magistrátu. ODS pak pár měsíců vládla sama a v říjnových volbách neuspěla. Nová knihovna vyjde na 140 milionů korun a otevřít se má v dubnu 2012.