Žatec je od roku 1961 městskou památkovou rezervací, do které je zapsáno 132...

Žatec je od roku 1961 městskou památkovou rezervací, do které je zapsáno 132 různých historických objektů v centru, včetně děkanského chrámu na snímku. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Tablet v žateckém muzeu se postará o cestu časem do 19. století

  • 0
Návštěvníci žateckého muzea K. A. Polánka se nyní mohou vydat zpět do 19. a 20. století. Umožní jim to nová stálá výstava s názvem Žatecký stroj času.

"Díky historickým fotografiím a moderní technologii je možné se podívat zpět do historie. Výstava je určena hlavně pro školní mládež, ale zaujme i dospělé," poznamenala ředitelka muzea Radmila Holodňáková.

O cestování časem se postará tablet, v němž se odehrává příběh z počátku 19. století, v rámci kterého musí cestovatel plnit různé úkoly. Aby mohl postoupit ve hře dál, vyhledává a používá indicie z panelů výstavy, a dozvídá se tak hravou formou informace o žatecké minulosti.

Jednotlivá stanoviště jsou věnována tématům z historie města, třeba průmyslu, školství, víře, osobnostem, zajímavostem.

Největším exponátem je "slepá mapa" Žatce z roku 1843, do které musí zájemce k získání nápovědy dosadit na správná místa fotografie významných objektů. U každého obrázku jsou přiložené i kódy, které jednak pomáhají řešit úkoly, jednak odkazují k dalším zajímavostem.

"Díky nim se napojíte na encyklopedii, která je přístupná na webových stránkách muzea Žatec. Výstava je unikátní tím, že to, co je schované v archivech, k tomu se můžete díky moderní technologii dostat," upozornil Martin Vytrhlík z brněnské společnosti Gameful, která výstavu pomohla připravit.

Hru si mohou návštěvníci muzea vyzkoušet i během vánočních svátků, dokonce i na Štědrý den. To má muzeum otevřeno od 9 do 16 hodin. Tablet půjčuje muzeum zdarma.