Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zachránila cenná díla starého Mostu, muzeum teď historičce věnuje výstavu

  7:02
Mostecké muzeum chystá výstavu Příběh starého Mostu věnovanou památce historičky Heide Mannlové Rakové. Právě díky ní přežila řada cenných uměleckých děl zaniklého města. Prohlídky budou nejprve virtuální.

Heide Mannlová Raková | foto: archiv Aleny Kvapilové

„Osud starého Mostu je úzce spjatý a provázaný s osudem historičky Heide Mannlové Rakové, která se sama doslova stala ‚mostem‘ mezi německou minulostí a českou přítomností, mezi starým a novým městem,“ přibližuje opomíjenou postavu místní historie autorka a kurátorka výstavy Jitka Šrejberová.

„Díky jejímu zápalu a odhodlání se podařilo i přes nepřízeň doby pro nás i budoucí generace zachránit spoustu cenných uměleckých děl,“ říká Šrejberová s tím, že historičce je rovněž věnován stejnojmenný sborník vydaný u příležitosti výstavy.

Od šedesátých let 20. století, kdy byl po vládním rozhodnutí o vyuhlení starého Mostu osud města zpečetěn, se Heide Mannlová Raková navzdory situaci vrhla na záchranu nejcennějšího dědictví, jaké starobylé královské město nabízelo. Díky její aktivitě se podařilo uchovat řadu předmětů kulturní povahy, které jsou jedinou připomínkou bohatství již neexistujícího města.

Sama Mannlová Raková v letech 1961–1999 spravovala v tehdejším okresním muzeu mimořádně cennou sbírku výtvarného umění. „Jedna z částí nové výstavy je věnovaná umění z období 15. a 16. století, kterému se mostecká historička převážně věnovala,“ doplňuje Šrejberová.

Osud a odborná práce Heide Mannlové Rakové se prolínají celou expozicí. V jedné části se například připomíná i její působení při výzkumu děkanského kostela a záchraně sakrální architektury v Mostě a na Mostecku. 

Výstava nabídne také ikonografii starého Mostu, jejíž význam si Heide Mannlová Raková dobře uvědomovala a kterou využívala k zachování paměti na zničené město.

Památková péče

Historickou podobu města prezentují zejména díla Jindřicha Loose, který ji zadokumentoval ve svých vzpomínkách z doby kolem roku 1870, či obrazy naivního malíře Antonína Willerta, jehož dílo bylo objeveno až v 80. letech minulého století a které je opětovně prezentováno veřejnosti.

Dílo Jindřicha Loose pak v expozici doprovází krátký film Ferdinanda Čermáka a Heide Mannlové Rakové nazvaný Moje město. Svědectví Jindřicha Loose o Mostu z doby před sto lety zdigitalizovalo litvínovské Studio Sklep.

Poslední část výstavy patří památkové péči a záchraně uměleckých děl jako takových. Heide Mannlová Raková totiž aktivně působila v pozici okresní konzervátorky. Celý jeden sál zde například zabírá expozice k velkoformátovému obrazu o rozměrech 2,4 × 4,6 metru od Alfonse Muchy Alegorie bohatství, doplněná o původní plány a fotografie záložny, kde původně visel.

Heide Mannlová Raková (1941–2000)

  • Do Mostu se přestěhovala s rodiči v roce 1944 z německé Chotěbuze. Zřejmě kvůli jejímu otci, který pracoval v hornickém průmyslu, nebyl po válce rodině dovolen odchod zpět do Německa. 
  • Od 60. let se neúnavně věnovala záchraně kulturního dědictví starého Mostu. Sama vzpomínala, jak to pro ni bylo velmi náročné a hektické, jak s kolegy narážela na spoustu problémů od nedostatku finančních prostředků až po neochotu nadřízených úřadů. 
  • Jejím osudem byl i děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, po jehož přesunu zaznamenávala kamenické značky, jež se postupně nacházely pod druhotnými nátěry. Objevila tak stavitele i další umělce, kteří se podíleli na výzdobě chrámu. 

Veřejnost mohla obraz spatřit poprvé v historii až před dvěma lety. „Prostor je aranžovaný pro budoucí restaurování velkoformátového obrazu. Restaurovat by se mělo přímo před zraky veřejnosti,“ zmiňuje chystanou novinku historička umění Jitka Šrejberová.

Právě restaurování a konzervace byly jednou z oblastí, které Heide Mannlovou Rakovou celoživotně přitahovaly a jež stály za jejím osudovým setkáním s manželem – akademickým sochařem Bořivojem Rakem, jehož plastika Na paměť zničeného královského města Mostu je symbolicky jedním z ústředních exponátů výstavy.

Nová expozice, jejíž přípravy trvaly zhruba dva roky, zahrnuje kolem 150 sbírkových předmětů, které prezentují příběh starého Mostu a jeho okolí, což je však odhadem pouze sedmina z celkového rozsahu výtvarné sbírky muzea. Většina zde představených děl nebyla od smrti Heide Mannlové Rakové vystavena. 

Veřejnosti se expozice, která je součástí česko-německého přeshraničního projektu Umění pozdního středověku v hornické oblasti Krušnohoří, otevře, jakmile to nařízení vlády dovolí.

Do té doby ji v nejbližších dnech kvůli současným hygienickým opatřením bude možné spatřit alespoň pomocí virtuální prohlídky na internetových stránkách muzea.

  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Lovosický hrdina Günl: Chceme dokázat, že patříme mezi top týmy v Česku

18. dubna 2024  11:07

V mládeži si přelomil obě zápěstí, teď láme soupeře. Jiří Günl, brankářský geroj házenkářů Lovosic....

Obec se kvůli objížďce obává průjezdu kamionů, pod její silnicí hrozí sesuv

18. dubna 2024  6:29

Od 8. května bude v Žiželicích na Lounsku uzavřena silnice I/27 z Mostu do Žatce. Uzavírka souvisí...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...