Výstava předvádí mýdla, i ve tvaru vánočního cukroví či kostiček lega

  • 0
Voňavá mýdla nejrůznějších velikostí a tvarů mohou lidé spatřit v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí. Probíhá zde výstava ručně vyrobených mýdel s poetickým názvem Mýdlová kouzla. Je tu k vidění zhruba stovka výrobků ve tvaru vánočního cukroví, květin či dokonce kostiček lega.

„Každý si tu najde to své,“ říká Eva Janíková, spolumajitelka teplické Mýdlárny U Zámku, která v Tovární ulici v Dubí svá díla vystavuje.

Chráněnou řemeslnou dílnu založily sestry Eva Janíková s Irenou Bachtinovou v roce 2014. Od té doby dodávají na trh originální mýdla s nevšedními tvary. 

Podnik se může chlubit certifikátem Regionální produkt Krušnohoří od Asociace regionálních značek.

Návštěvníci se mohou těšit na omamnou vůni bylinek, přírodních olejů a silic, ale také na rozmanité tvary. Nechybějí mýdla s vánoční tematikou a třeba ani s cibulákovým dekorem.

„Speciálně pro tuto výstavu jsme vyrobili mýdla s cibulákovým vzorem. Byla to náročná metoda a nerada bych ji prozrazovala, protože jsme ji vymýšleli téměř dva roky. Podobně lze ale na mýdla dostat i fotografie nebo různé nápisy, což je hodně využíváno lidmi, kteří mají životní jubileum či svatbu,“ poznamenala Janíková.

Na výstavě jsou k vidění i šumivé bomby do koupele, koupelové soli, mýdla na holení, šampony, mýdla olejová, máslová, šlehaná a v neposlední řadě i léčivá. Nechybějí ani mýdla, do kterých je vložena dětská hračka.

„To se pak děti hodně rády myjí,“ usmívá se Janíková s tím, že všechna mýdla jsou ruční výroba. Výstava, na které se zájemci mohou seznámit i s historií a technologií výroby mýdel, bude v Dubí probíhat do 20. prosince.