Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kraj prověřuje, jestli ředitel školy ve Varnsdorfu šikanuje své učitele

  • 0
Odvolání ředitele Vyšší odborné školy a Střední školy ve Varnsdorfu Petra Jakubce požadují někteří tamní zaměstnanci. Důvodem je to, že kvůli údajné šikaně ze strany vedení odešla řada kantorů a další byli propuštěni, prý pro nadbytečnost.

Návrh na odvolání ředitele podepsalo dvaatřicet lidí. Školská rada se s návrhem ztotožnila a odeslala ho zřizovateli, kterým je Ústecký kraj. 

„Žádný konkrétní materiál o svém pochybení jsem neviděl. Škola má zhruba 230 zaměstnanců, takže je možné, že některým z nich se moje vedení nelíbí,“ vyjádřil se k obvinění Petr Jakubec.

Lidé, kteří požadují nebo podporují jeho odvolání, se k věci vyjadřují jen velmi opatrně a pod podmínkou anonymity. A to dokonce i ti, kteří už na škole neučí.

„Odešla jsem sama. Vedení a manažerská práce pana Jakubce jsou nekoncepční, škole ubývají žáci a jde to s ní z kopce,“ tvrdí jedna z bývalých kantorek. Podle zápisu ze školské rady ubylo škole za šest let na 600 žáků.

Situaci ve škole monitoruje zmocněnec

Podobně mluví i ti, kteří na škole zatím zůstávají. „Už to hraničí se šikanou. Nepohodlní učitelé dostali nezáviděníhodný rozvrh s mnoha přechody mezi budovami, často i mezi jednotlivými středisky školy. A jen stěží stíhají přebíhat,“ říká další kantor, který také nechce být jmenován. 

Mnoha učitelům byly podle jeho slov odebrány jejich předměty. „Učí je noví zaměstnanci, minimálně v jednom případě nekvalifikovaní. Ani inspekce není s prací ředitele dlouhodobě spokojena, dokonce z jedné z posledních kontrol vyplynulo mimo jiné i podezření z porušení rozpočtové kázně,“ dodává.

Spor musí vyřešit kraj. Radní už se jím zabývají. „Doporučili jsme panu řediteli, aby byl personálně zdrženlivý, a ustavili jsme zmocněnce, který má za úkol situaci ve škole monitorovat. Potřebujeme získat argumenty, na jejichž základě můžeme rozhodnout, zda ředitele odvolat, či nikoli,“ potvrdil náměstek hejtmana pro školství Petr Šmíd.