(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: GIBS

Za vydírání firmy při stavbě výtahu chce GIBS zažalovat pracovníka policie

  • 1
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila vyšetřování případu civilního zaměstnance státní policie, jenž podle vyšetřovatelů vydíral stavební firmu. Inspektoři nyní poslali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.

Čtyřiatřicetiletý muž dohlížel na zakázku, při které firma v policejní budově v Mostě modernizovala výtah. Podle inspekce si v období od loňského října do letošního ledna několikrát řekl o úplatek ve výši do dvaceti tisíc korun.

„Zneužil svého postavení a na zástupce stavební firmy opakovaně vyvíjel nátlak. Z provedených důkazů je zřejmé, že si nejméně ve čtyřech případech řekl jednateli společnosti o finanční hotovost pro svou osobní potřebu,“ uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

„Úplatek vyžadoval pod pohrůžkou nepřevzetí stavby a hrozbou rostoucího penále za zpoždění dodání, které dosahovalo statisíců korun,“ dodal Mitáček. Podle nějobviněný zároveň vyhrožoval, že pokud firma nezaplatí, nedostane už v budoucnu od policie žádnou zakázku.

Muže, na něhož inspekci upozornila sama policie, se podařilo zadržet přímo při činu na jedné z ústeckých benzinek poté, co mu zástupce firmy předal peníze.

Za vydírání a přijetí úplatku mu hrozí až pětiletý trest.