Hasiči zasahují po výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích. (6. července 2021) | foto: HZS Ústeckého kraje

Výbuch v Lovosicích prověřují policisté, škoda je asi 200 milionů korun

  • 234
Hasiči stále zasahují po výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku. Kolem 11:15 se jim podařilo požár lokalizovat, na místo dohlížejí závodní hasiči Lovochemie. Škoda je přibližně 200 milionů korun. Výbuch policisté prověřují jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Záchranáři ošetřili čtyři zraněné.

Příčinou výbuchu byla zřejmě závada na separátoru řepky. „Explodoval vysoce hořlavý hexan, používaný při lisování řepky, linka byla v době havárie odstavená,“ doplnil mluvčí hasičů. První byli podle něj na místě hasiči Lovochemie. 

„Dostali informaci, že v dané budově došlo k drobnému zahoření, oni to šli prozkoumat. Došlo k zahoření na kabelovém vedení, na elektroinstalaci. To zlikvidovali a při návratu došlo k neočekávanému výbuchu hexanu. To nikdo neočekával, protože linka byla odstavená, byla na ní plánovaná údržba. Bude předmětem šetření, jak k tomu všemu mohlo dojít,“ dodal Rudolf.

Výbuch prověřují policisté jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. „Na místě také zjišťují, zda případně nebyly porušeny bezpečnostní předpisy,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Uzavřená byla kvůli nebezpečí dalšího výbuchu od rána přilehlá železniční trať Louny - Česká Lípa. V úseku Žalhostice - Lovosice nahradily podle informací z Českých drah vlaky autobusy. „Provoz na trati v úseku Lovosice - Litoměřice byl v 16:00 obnoven,“ řekla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. První vlak bez náhradní dopravy vyjel podle ní v 16:35 z České Lípy směrem do Loun.

Preol patří do skupiny Agrofert. „Ta událost se stala v době, kdy nabíhala odstávka a naši lidé říkají, že dodrželi veškeré předpisy a nařízené postupy, takže je to pro nás otázkou a záhadou. Vedení společnosti Preol předběžně odhaduje, že příčinou výbuchu pravděpodobně mohla být technická závada. Přesnou příčinu určí v příštích dnech policejní vyšetřování,“ řekl mluvčí skupiny Karel Hanzelka. 

Škodu po výbuchu v areálu Preolu v Lovosicích provozovatel předběžně odhadl na 200 milionů korun.

Záchranáři na místě ošetřili čtyři lidi. „Tři byli zraněni, jeden utrpěl velmi vážná zranění a byl vrtulníkem transportován do pražského popáleninového centra,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Další dva muži byli se středně těžkým poraněním převezeni do nemocnic v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Čtvrtý muž nebyl podle Voleníka zraněn, ale do nemocnice ho převezli s kardiovaskulárními potížemi. Podle Hanzelky jsou všichni zranění mimo ohrožení života.

Preol je zpracovatelem řepkového oleje a největším výrobcem biopaliv v Česku a zabývá se také výrobou řepkového oleje pro použití v potravinářství. Patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle hasičů exploze nastala v hale o rozměrech 35 krát 20 krát 25 metrů. V noci na místě zasahovalo 12 jednotek, dopoledne už jich tam podle Rudolfa bylo jen sedm. Hasiči původně ochlazovali budovu zvenčí, pak ale tyto práce zastavili na doporučení technologa, který se obával o statiku budovy. 

„Statik ale zhodnotil, že jsou ty konstrukce stabilní, je to dobře postavené, ten provoz je moderní, takže použití vody ve velkém množství není problém,“ řekl.

Lidem nebezpečí nehrozilo

Žádné nebezpečné látky do ovzduší podle mluvčího hasičů neunikly. Řepka, která se na lince zpracovává, není nebezpečná pro životní prostředí a hexan beze zbytku vyhoří. Na nedalekém Labi hasiči postavili norné stěny. 

Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) řekl, že hasiči dostali požár pod kontrolu, není tak podle něj nutné svolávat krajský krizový štáb. „Jsme ve spojení s městem Lovosice, ale nic nepotřebují, nehrozí tam žádné nebezpeční,“ řekl hejtman. Podle lovosického starosty Milana Diana (ANO) je ve městě klid. Žádné nebezpečné látky do ovzduší neunikly a obyvatelé města nejsou ohroženi.

,