Konec plánů. Vrbenského lázně na ústeckém Střekově jsou opět na prodej

  7:07
Vrbenského lázně, někdejší pýcha ústecké městské čtvrti Střekov, která je však dnes ve značně zbědovaném stavu, se místo opravy znovu dočkaly jen nabídky k odkupu. Soukromý vlastník, společnost Power Get, je nabídla k prodeji na jednom z realitních serverů za 5,5 milionu korun.
Vrbenského lázně - někdejší pýcha ústecké městské čtvrti Střekov

Vrbenského lázně - někdejší pýcha ústecké městské čtvrti Střekov | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Chátrající objekt přitom zakoupila spolu se sousední sportovní halou teprve v roce 2017. Za obě nemovitosti včetně pozemků tehdy dala 9 milionů a plánovala je i obě vrátit k životu.

„Když jsme oba objekty koupili, mysleli jsme si, že sportovní halu budeme provozovat bez větších investic a lázně budeme postupně opravovat. Ukázalo se však, že hala byla v katastrofálním stavu a vyžadovala mnohamilionové investice do generálních oprav,“ vysvětluje majitel společnosti Miloš Podolský, proč lázně prodává.

„Ty v některých částech haly stále pokračují a nemáme žádnou veřejnou podporu ani dotace. Na opravy lázní nám proto logicky nezbývají prostředky,“ dodává Podolský.

Firma s nimi přitom měla velké plány. S obnovou bazénu sice nepočítala, chtěla tu však vybudovat sál pro společenská, kulturní a sportovní setkání.

Z objektu „vyhnala“ bezdomovce s narkomany, kteří tu pobývali, a odvezla tuny odpadu a sutin.

Brzy otevřela i sousední sportovní halu, kde se hrály futsalové zápasy a později tu vzniklo úspěšné trampolínové centrum, které je dnes hojně navštěvováno mládeží a rodinami s dětmi.

„Sportovní halu neprodáváme. Naším cílem je provozování sportovních a kulturních aktivit na Střekově, kde pro občany a jejich děti nic není. Trampolínové centrum je jen začátek, chystáme i další rozšíření aktivit, chceme vytvořit pestré centrum pro rodinnou zábavu,“ vysvětlil Podolský.

Jaký bude další osud lázní z roku 1931, je teď naopak nejisté. Mnozí lidé by si přáli, aby objekt koupilo město nebo obvod Střekov, který se současným majitelem v minulosti vedl několik jednání.

Schichtovy lázně

  • Lázně navrhl německý architekt Paul Brockardt, který měl za ženu ústeckou rodačku. Stavbu financovala firma továrníka Johanna Schichta a postavila ji k 80. výročí založení společnosti.
  • Slavnostně otevřeny byly 6. září 1931 a sloužily zaměstnancům firmy i široké veřejnosti. Bazén měl rozměry 25 x 12 metrů a největší hloubku 3,5 metru. Základní vstupné bylo 3 koruny. 
  • Součástí vybavení lázní byly i vanové koupele, sauna, místnosti pro masáže a perličkové koupele. V objektu fungovaly i holičské a kadeřnické salony nebo lékařské poradenství. 
  • Po 2. světové válce byly lázně přejmenovány podle Dr. Bohuslava Vrbenského. Po revoluci byly zprivatizovány a v 90. letech objekt několikrát změnil majitele. Od té doby postupně chátrá.

„Měli jsme rozpracovaný komunitní projekt záchrany lázní formou crowdfundingového financování a dohodu s majitelem, že ho podpoří,“ říká starosta obvodu Petr Vinš (Za lepší Střekov)

„Asi se však rozhodl prodat to dříve, než jsme projekt stihli dokončit. Určitě mu zavolám a pokusím se ho ještě přesvědčit, nicméně částka 5,5 milionu je pro náš projekt příliš vysoká,“ dodává Vinš s tím, že si v budově dokáže představit například kavárnu s galerií a později i saunu nebo wellness.

„To by ale trvalo řadu let a museli bychom na to sehnat sponzory nebo dotace,“ upozorňuje.

Na nabídku prodeje lázní zatím nijak nezareagovalo ani město Ústí nad Labem, které v minulosti o možnosti vykoupení objektu ze soukromých rukou uvažovalo.

„Nabídku jsem ještě neviděl, takže není možné jen tak říci ano, či ne. Musíme to posoudit ve vedení města a bude záležet na více okolnostech,“ sdělil MF DNES k aktuální situaci primátor Petr Nedvědický (ANO).

Majitel by si přál, aby nový investor v lázních zachoval sportovní či kulturní ráz objektu.

„Dovedeme si tu představit i akvapark se saunovým světem. Jsme ústečtí patrioti a záleží nám na zachování unikátní historické budovy, kterou mnozí Ústečané včetně mě zažili funkční a v plném provozu,“ vzpomíná Podolský.

16. října 2017

„Bývalé i současné vedení střekovské radnice nám opakovaně vyjadřuje podporu, ale obvod bohužel nemá finanční prostředky ani kompetence k tomu jakkoliv pomoci,“ mrzí Podolského.

Podle něj úroveň života na Střekově klesá. „Před druhou světovou válkou byl Střekov samostatné a bohaté město. Dnes je to jen obvod, který stojí na úplném okraji zájmu vedení města Ústí a chátrá,“ posteskl si Podolský.

„Žukovova ulice vypadá jako tankodrom a do centra Střekova nejezdí již řadu let žádný autobus, i když zde žije mnoho lidí, kteří by autobusové spojení uvítali. S minulým i současným vedením města jsme o situaci na Střekově jednali, ale bohužel neúspěšně,“ podotýká Podolský.

V 60. letech zabila 16 plavců améba, která požírá mozek

Lázně Dr. Vrbenského byly ve své době jedněmi z nejmodernějších ve střední Evropě a lidé je rádi využívali. Mají však i neobvyklou temnou skvrnku ve své historii: v letech 1962 až 1965 tu došlo k největší zaznamenané světové epidemii primární amébové meningoencefalitidy, již způsobuje vodní parazit Naegleria fowleri. Jde o prvoka, jenž napadá centrální nervový systém, v podstatě požírá mozek.

Ve zmíněném období v Ústí zemřelo na hnisavý zánět mozkových blan 16 mladých lidí ve věku od 8 do 25 let. Kromě příznaků oběti spojovalo jediné – krátce před smrtí plavaly právě v bazénu Vrbenského lázní.

Lékaři a odborníci si s onemocněním dlouho nevěděli rady. U nemocných totiž nenašli meningokoky, které v podobných případech očekávají. Nemoc měla prudký průběh a nebylo možné ji léčit antibiotiky. Infekce přišla ve čtyřech vlnách a nikdo z napadených ji nepřežil.

Původce onemocnění, améby Naegleria fowleri, byl odhalen až dva roky po epidemii. Bazén byl opraven, došlo ke zlepšení systému vodní cirkulace a také k pravidelné kontrole vody na výskyt améb. Další případy nákazy už se neobjevily. Až v prosinci 1977 pak došlo i k lokalizování zdroje nákazy – v dutině čelní stěny bazénu. Následovala tak další rekonstrukce.

Celosvětově je dodnes známo asi jen 300 případů primární amébové meningoencefalitidy. Úmrtnost je podle lékařů vyšší než 95 procent. K infekci dochází, když kontaminovaná voda pronikne nosem do těla, nejčastěji při koupání ve sladké nechlorované vodě. Prvok se přes sliznici dostane podél čichového nervu do mozku, kde se živí neurony a napadá nervový systém oběti.

Příznaky začínají brzy po nákaze a zejména v počátečním stadiu mohou být zaměněny za meningitidu. Projevují se bolestmi hlavy, horečkou, zvracením, halucinacemi či poruchami vědomí. Většina obětí umírá za 5 až 8 dnů od nákazy.

Autor:
  • Nejčtenější

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Synagogu nacisté povolili uhasit, po letitém chátrání se otevírá veřejnosti

19. března 2024  8:07

Synagoga v Žatci a sousední rabínský dům se dnes po několikaleté obnově otevřou veřejnosti. Původně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...