V Ústí budou školky rozšiřovat modulovým systémem. Až mateřinky nebudou třeba, mohou z nich vzniknout školní třídy. (Ilustrační snímek)

V Ústí budou školky rozšiřovat modulovým systémem. Až mateřinky nebudou třeba, mohou z nich vzniknout školní třídy. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

V Ústí se do školek nedostalo na čtyři sta dětí, přibudou nová místa

  • 1
V Ústí nad Labem vznikne během příštího roku dalších 100 až 120 míst v mateřských školách. Ústecká radnice se rozhodla reagovat na současný babyboom buď přestavbou mateřinek, nebo využitím takzvaného modulového systému - tedy pomocí stavebních kontejnerů a dřevostaveb.

Jen letos se ve městě kvůli populačně silným ročníkům nepodařilo umístit 389 dětí. „Z tohoto počtu bylo 185 předškoláků starších tří let, kteří už tedy nárok na školku mají. Zbylé děti ještě 1. září věku tří let nedosáhly,“ uvedl radní Pavel Dlouhý.

Přestavbou někdejší školky ve střekovské ulici V Zeleni, kde poté sídlilo sdružení Fokus, bude k dispozici do příštího září 65 míst. Dalších 50 přibude v části Dobětice nebo Stříbrníky, kde bude školka rozšířena modulovým systémem.

„Byli bychom rádi, aby stála v prvním pololetí příštího roku a mohla být otevřena pro odmítnuté děti, kterým postupně tři roky budou,“ sdělil Dlouhý.

Školku ze stavebních kontejnerů minulý týden otevřeli v Bořislavi na Teplicku. I tam totiž museli vyřešit, jak se vypořádat s velkým počtem předškolních dětí. Také Ústí nechalo prověřit, u kterých mateřinek ve městě je na tento rychlý systém stavby dostatek místa - vytipovalo pět školek.

Volno je ve čtvrtích, kam rodiče děti dávat nechtějí

„Nyní víme, kde to půjde bez velkých nákladů a kde je potřebujeme,“ přiblížil Dlouhý. I při nedostatku míst jsou totiž volná místa ve školkách, kam rodiče děti dávat nechtějí. Jsou to čtvrti Krásné Březno, Předlice a Skalka.

Město se nyní rozhoduje, zda rozšíří mateřinku v Doběticích, či na Stříbrníkách, už teď ale ví, že zhruba do měsíce chce mít hotové výběrové řízení na dodavatele. Přestože cena se bude teprve soutěžit, rada předpokládá, že jedna třída by neměla stát víc než tři miliony korun.

Původně magistrát chtěl nechat opravit bývalé jesle v Kubelíkově ulici. „To by ale stálo 22 milionů korun, zatímco u objektu V Zeleni to bude 18,5 milionu. Ušetříme 4,5 milionu, a navíc je tam velká zahrada a zastávka MHD, což bude pro rodiče pohodlnější,“ popsal Dlouhý. Projekt a stavební povolení chce mít rada města na stole do konce roku.

„Modulové“ školky jsou dodavatelé schopni postavit do 45 dnů. Výhodou je, že tyto stavby se dají použít i jinak. Až školky nebudou třeba, mohly by z nich vzniknout například nové školní třídy.