ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Zloděj během týdne v Žatci vykradl 45 aut, v jednom i usnul

  • 15
Kriminalisté objasnili sérii vloupání do vozidel, ke kterým došlo v polovině listopadu v Žatci. Třicetiletý muž stihl dle vyšetřovatelů během týdne násilně vniknout do 45 aut, v případě odsouzení mu hrozí až 5 let vězení.

„Žatečtí kriminalisté zjistili, kdo stojí za sérií vloupání do vozidel, ke kterým docházelo na území města Žatce od poloviny listopadu po dobu jednoho týdne. Z činu v těchto dnech obvinili 30letého muže z Plzeňska. Tomu bylo usnesení o zahájení trestního stíhání adresováno do vazební věznice, kam byl umístěn pro jinou trestnou činnost obdobného charakteru,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Žatečtí policisté se od 15. do 21. listopadu zabývali celkem 45 oznámeními o vloupání do vozidel. Již tehdy se domnívali, že za činy stojí stejný pachatel. 

Muž se do aut dostával většinou tak, že rozbil okénko. „Majitelům z vozidel díky němu zmizely jakékoliv uložené věci. Jednalo se o kamery, navigace, nářadí, elektronářadí, rybářské vybavení, spací pytel, bundu, doklady, peníze, mobilní telefon a další drobnosti, které tam poškození nechali. V mnoha případech pachatel jenom vnitřek vozu prohledal a nic neodcizil,“ popsala Bartošová.

V jednom z vozidel dokonce usnul a ráno ho tam probudil majitel. Z místa však stihl utéci. 

Auta vykrádal na různých místech Žatce: v Podměstí, v panelákové zástavbě v horní části města i v blízkosti centra. Škoda poničených vozidel přesáhla 200 tisíc korun a pachatel ukradl věci v hodnotě mírně pod 100 tisíc korun. 

„Kriminalisté již po pár dnech měli podezření právě na 30letého muže z Plzeňska. To se jim potvrdilo po jeho dopadení v sousedním okrese, shodou okolností právě po vloupání do auta,“ uvedla Bartošová.

Muž má za sebou již kriminální minulost, nyní mu přibylo obvinění ze spáchání trestných činů krádeže vloupáním a poškození cizí věci. Vzhledem k výši škody mu hrozí až pět let vězení. Vyšetřování nicméně nadále pokračuje.