Vladimír Drápal s Vratislavem Brabencem, členem The Plastic People of the Universe. | foto: archiv Vladimíra Drápala

Vladimír Lábus Drápal o „Plasticích“: Mohli být opečovávanými kousky v Muzeu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vzácný člověk a geniální muzikant. Tak vzpomíná Vladimír „Lábus“ Drápal, majitel hudebního vydavatelství Guerilla Records na Mejlu Hlavsu, ústřední postavu kapely The Plastic People of the Universe, který by v březnu oslavil 70. narozeniny. Drápalovo lounské vydavatelství získalo práva na řadu cenných nahrávek legendárních „Plastiků“.

Mejlu Hlavsu měl připomenout koncert v Praze, který ale překazila rok trvající pandemie koronaviru a vládní protiepidemické restrikce.

Vydavatelství alespoň v předvečer Mejlových narozenin vyslalo do světa album Magické noci 1997. Zachycuje koncert ze 14. listopadu odehraný v Kopřivnici.

„CD přestavuje Plastic People v síle, v jaké se po letité pauze představili vlastně poprvé široké veřejnosti, která nepatřila k onomu ‚veselému ghettu‘, jak se undergroundu na Západě přezdívalo. Ale zahráli zvědavému, kritickému publiku, které si mohlo koupit vstupenky a nemuselo se plížit na koncert lesem s plánkem zašitým v límci kabátu,“ říká v rozhovoru pro MF DNES Vladimír Drápal, jinak také někdejší ředitel lounského divadla, galerista a výrazná postava (severo)české kultury.

Nerozdělila je ani brutalita StB, ani letitá a odporná mediální kompromitace (i když jak říká s oblibou Vráťa Brabenec, v Americe by je taková reklama stála miliony dolarů), ani lživé zpochybňování jejich umění.

Vladimír „Lábus“ Drápal o The Plastic People of the Universe

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se