VIDEO: Nadšenci oblehli český parník Vltava při oslavách Drážďan

  • 0
Drážďany zvou tento víkend i severočeské sousedy na oslavy 175 let Saské paroplavební společnosti. Jejich ozdobou se stal i pražský parník Vltava postavený v roce 1940. A jak na místě zjistil videoreportér iDNES.cz, byl při všech jízdách v obležení příznivců paroplavby.

"Od rána lidé chodili a ptali se, jestli se mohou svézt. Všechny tři jízdy byly úplně plné," konstatoval kapitán Karel Mikšovský.

Článek o příjezdu Vltavy vyšel i v místních novinách. Společnost musela najmout větší posádku, takže se o blaho pasažérů starala téměř dvacítka lidí.

Příjezd parníku byl přitom do poslední chvíle nejistý, protože v Labi nebylo moc vody. Ale nakonec vše klaplo. "Nebylo jednoduché se sem dostat," řekl kapitán, podle něhož byla potíž i s plánováním cesty plavebními komorami.

"My jezdíme převážně jen kolem Prahy, taková cesta se musela dlouhodobě plánovat, obvolat všechny plavební komory. Posílená byla i posádka. Starosti sice přibyly, ale je to výlet a o jízdu je obrovský zájem," uvedl Mikšovský.

Počasí ale snahu odměnilo sluncem a teplem, fanoušci zase nadšenými reakcemi. "Jel jsem už dvakrát a klidně bych s ním jel až do Prahy," pravil jeden z cestujících.

"Slavíme nejen výročí založení společnosti, ale narozeniny mají i některé naše parníky. Drážďan 85 let, Rathenu je 115 a Pillnitzu 125," pochlubil se ředitel společnosti Sebastian Meyer-Stork.

Právě lidé, kteří se o lodě zajímají dlouhodobě, tvořili hlavní část několikasethlavého publika přehlídky. Ale ta není určená jen fajnšmekrům. Kromě projížděk historickými parníky se o víkendu bude slaví v ulicích města i na březích řeky Labe.

V sobotu ve 22:45 začíná velký ohňostroj. V neděli akce pokračují do 20 hodin mezi drážďanskými mosty Augustusbrücke a Carolabrücke a podél ulice Terrassenufer. Kromě občerstvení a koncertů na děti čeká pirátský tábor, spousta her, námořníci, chodci na chůdách nebo divadlo. Program oslav a jízdní řád parníků najdete na www.saechsische-dampfschiffahrt.de.

,