Střihavka pronajímá dům Arabům, tvrdí antiislamisté. Zpěvák chce omluvu

  • 534
Zpěvák Kamil Střihavka čelí nenávistným útokům a výhrůžkám. Spolek Blok proti islámu ho totiž nařkl, že v Teplicích pronajímá dům Arabům. Před arabskou restaurací na Laubeho náměstí natočili muže, který je Střihavkovi vzdáleně podobný. Video tvrdí, že dům zpěvákovi patří. Střihavka žádá omluvu.

„Šílené odhalení! Podívejte se, jaký český zpěvák vydělává na muslimech,“ láká Blok proti islámu na svých facebookových stránkách na videonahrávku. Vidělo ji už přes 30 tisíc lidí a má přes 700 sdílení.

„Na videu opravdu nejsem já. V Teplicích navíc žádnou nemovitost nevlastním a tedy ani nepronajímám. Nevím, co tím autoři videa sledují,“ říká Kamil Střihavka, který už 15 let žije v Praze.

Přestože lze náhledem do katastru nemovitostí snadno ověřit, že budova zpěvákovi skutečně nepatří, pod videem s hlavičkou Bloku proti islámu jsou desítky nenávistných komentářů.

„Ten zpěvák totálně selhal! Býval to slušný člověk, ale prachy člověka změní. Za ty prodá i budoucnost svých dětí,” píše například John Diesel. „Zlynčujte ty zrádce a hlavně se jich zeptejte těsně před tím, než se zahoupou: Stálo to za to, ty zrádče?“ stojí dále pod videem.

Je to Střihavka, trvá na svém autor videa

Kamil Střihavka považuje celou záležitost za nešťastnou a zprvu se k ní ani nechtěl blíže vyjadřovat. Kvůli vulgárním zprávám a výhrůžkám, které mu po zveřejnění videa chodí, se rozhodl prostřednictvím své právní zástupkyně vyzvat Blok proti islámu, aby video okamžitě stáhl a uveřejnil omluvu, jinak se obrátí na soud. Výzvu odeslal ve středu.

Křišťálová Lupa 2015

Místopředsedkyně Bloku proti islámu Jana Volfová potvrdila, že hnutí se výzvou zabývá. „Až dosud jsem byla přesvědčena o tom, že jde o pravdivou informaci. Nyní si ale nejsme jisti, a tak jsme video stáhli. Pokud zjistím, že informace byla nepravdivá, tak se panu Střihavkovi omluvíme,“ uvedla Volfová.

Případnou omluvu uveřejní hnutí veřejně na svých stránkách tak, jak to požaduje zpěvákova právní zástupkyně. „Našim kreativcům, kteří video připravovali, také vysvětlím, že je třeba věci ověřovat,“ dodala exposlankyně za ČSSD a předsedkyně strany Česká Suverenita.

Prohlášení autora videonahrávky

Prohlášení autora videa

Autor videa Tomáš Měšťan však trvá na tom, že na záběrech je skutečně Kamil Střihavka. „Jedná se o pana Kamila Střihavku a ten na videozáznamu sám potvrzuje, a to opakovaně, že dům, který natáčím, je jeho dům a jeho majetek,“ tvrdí Měšťan (celé prohlášení v boxu).

Nejvíc mě vadí osočování z kolaborantství, říká Střihavka

Podle Střihavky případ ukazuje na obrovskou moc sociálních sítí, kde může kdokoli veřejně prezentovat neověřené informace, které si pak žijí vlastním životem.

„Třicet let se snažím dělat svou práci poctivě. K politice se nevyjadřuji, ačkoli mi osud naší země není lhostejný. Má role je ale v něčem jiném,“ řekl Střihavka. Dodal, že je mu nepříjemné, v jaké pozici se kvůli videu ocitl.

„Já i moje žena jsme šokovaní všemi těmi nenávistnými reakcemi, které tato naprosto lživá a zavádějící reportáž vyvolává mezi lidmi. Nejvíc mě osobně zasáhlo označení kolaborant. Ani vulgární invektivy, ani výzva k mé likvidaci, ale osočování z kolaborantství je to, co mě irituje ze všeho nejvíc,“ komentoval video zpěvák.

Video natočila podle Střihavky už v létě Security TV, která ho však po upozornění zpěvákovy rodiny stáhla. Na Facebooku Blok proti islámu se objevilo tento týden coby upoutávka na čtvrteční teplickou besedu s předsedou hnutí Martinem Konvičkou a lídrem Úsvitu Miroslavem Lidinským.

Reportér v nahrávce přejmenovává lázeňské město s ohledem na početnou klientelu z arabských zemí na Muslice. Upozorňuje na to, že řada Tepličanů pronajímá své nemovitosti jak lázeňským hostům, tak i arabským obchodníkům, kteří v nich zřizují orientální obchody či restaurace. Zmiňuje také problém nedalekých Modlan, kde bohatí Arabové skoupili téměř 200 stavebních pozemků.