Areál všehrdské věznice.

Areál všehrdské věznice. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Pracovníka věznice viní, že pronášel věci. Za volební hlasy, tvrdí server

  • 2
Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje od minulého týdne jednoho ze zaměstnanců věznice ve Všehrdech na Chomutovsku. Pracovník čelí podezření, že do káznice pronášel věci odsouzeným.

„Protiprávního jednání se měl dopouštět nejméně tím, že odsouzeným do věznice v rozporu s právními předpisy vnášel a předával věci, jež neprocházely kontrolou a kterými mohl být ohrožen či zmařen účel výkonu trestu odnětí svobody,“ sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová.

Muže inspekce stíhá na svobodě. Obviněný je ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což může jít do vězení až na pět let.

Podle serveru ceska-justice.cz, který na případ upozornil, může událost souviset s nedávnými sněmovními volbami. Vyšetřovatelé se totiž podle serveru zabývají i možným ovlivňováním vězňů při volbách.

„Nejvíce preferenčních hlasů získal ve Všehrdech kandidát KSČM, zaměstnanec Vězeňské služby, kterého se vyšetřování má týkat,“ tvrdí ceska-justice.cz.

V obci výrazně zvítězili komunisté

Komunisté v obci získali přes 30 procent hlasů a s přehledem zvítězili. Účast ve Všehrdech přesáhla 80 procent, což je nezvykle vysoké číslo.

Inspekce bližší informace kvůli probíhajícímu vyšetřování nesdělila. Případ nekomentovala ani Vězeňská služba.

Podle informací MF DNES je obviněným mužem vychovatel všehrdské věznice a člen dopravní komise rady Ústeckého kraje Jaroslav K. Právě on získal v obci za KSČM nejvíce preferenčních hlasů. 

Redakce se s ním v úterý pokoušela spojit, měl však vypnutý telefon. Na obvinění však reagoval na svém profilu na Facebooku.

„Evidentně budou mít ty šmejdi zbrojící proti mojí osobě pokoj, až umřu,“ napsal.