V atletickém areálu Bažantnice Duchcov je veřejné hřiště. Trénovali zde...

V atletickém areálu Bažantnice Duchcov je veřejné hřiště. Trénovali zde například i hráči teplického fotbalového klubu. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

V Ústeckém kraji přibývá veřejných stadionů, kde lze sportovat zdarma

  • 0
V několika městech v Ústeckém kraji jsou k dispozici stadiony a sportovní dráhy pro veřejnost zdarma. V posledních letech přibývá míst, kam mohou lidé vyrazit a zasportovat si na kvalitních veřejných plochách, aniž by za to museli platit.

Lovosice

„V Lovosicích máme všechna sportoviště pohromadě prakticky na jednom místě. Atletický stadion, dvě travnatá fotbalová hřiště a zimní stadion odděluje od tenisových kurtů, plavecké haly a sportovní haly Chemik jen potok Modla,“ říká Stanislav Hrůza, ředitel technických služeb města Lovosice.

„Za většinu sportovišť se zde platí, ale třeba atletický ovál mohou občané v dopoledních hodinách využívat zdarma,“ dodává

Jeho slova potvrzuje i sportovkyně Marcela Butalová, která místní atletický areál často využívá. „Chodím sem běhat moc ráda. Je fajn, že je ovál k dispozici všem a zadarmo,“ líčí Butalová.

Podle Hrůzy mohou občané využívat i místní fotbalové hřiště. „Pokud si přijdete zakopat s kamarádem nebo dětmi, nikdo vás odsud nevyžene. To stejné platí i pro atletický areál. Pokud by tady ale někdo chtěl pořádat celodenní turnaj nebo závody, už musí zaplatit,“ vysvětluje.

Duchcov

Podobně jako v Lovosicích si můžete bez nutnosti placení zasportovat i v Duchcově. Zdejší sportovní areál Bažantnice nabízí zájemcům běžeckou dráhu, doskočiště pro skok daleký i vysoký, i prostor pro hod oštěpem či vrh koulí.

Nechybí ani fotbalové hřiště a multifunkční plocha pro další míčové sporty. V bezprostřední blízkosti areálu je inline dráha i skatepark.

„Atletický areál je pro veřejnost zdarma, stejně jako fotbalové a multifunkční hřiště. Obě místa ale zároveň slouží jako tréninkové hřiště pro atlety, malé fotbalisty či hasiče. Za tenisové kurty se pak normálně platí,“ uvádí starosta města Zbyněk Šimbera.

I podle jeho slov je lepší areál využívat v dopoledních hodinách, kdy zde neprobíhají tréninky zájmových skupin.

„Byl jsem tu v dopoledne se synem, vzali jsme míč a normálně jsme si zakopali na trávě, takové skupinky tam byly minimálně tři,“ přibližuje Josef, který do Duchcova přijel z nedaleké obce Lahošť.

Most

Zasportovat si zdarma můžete i v Mostě, v rekreačně-sportovních areálech Matylda a Benedikt.

„Nabízejí například volejbalová hřiště, stoly na ping-pong, hřiště na malou kopanou či dráhy pro inline bruslaře nebo cyklisty. Jedná se o volně přístupné areály, jejichž součástí jsou i posilovací stroje,“ zmiňuje mluvčí Mostu Alena Sedláčková.

Teplice a Ústí

Víceúčelové areály jsou zájemcům k dispozici i v Ústí nad Labem či Teplicích. V krajském městě to je například prostor vedle bývalého hotelu Máj ve čtvrti Severní Terasa.

Návštěvníci mohou využít bruslařskou dráhu, několik víceúčelových hřišť nebo hokejbalové hřiště s mantinely. Teplický areál Anger nabízí bruslařskou dráhu či skatepark.

A ještě letos v lázeňském městě vyrostou i dvě nová hřiště pro teenagery – pumptracková dráha v Trnovanech a parkourový prostor v Šanově.

Možnost sportovat zdarma nabízí občanům i město Rumburk.

„Máme atletický stadion, kde si lidé mohou zdarma zaběhat každý den na atletické dráze. Jsou tu i kurty na tenis a volejbal, ty už jsou ale zpoplatněné,“ popisuje mluvčí města Luděk Stínil.

„Dále máme v Sukově ulici skatepark s řadou různých prvků, který využívá zejména mládež. Naproti bazénu je pak workoutové hřiště, kde je možné posilovat pod otevřeným nebem,“ doplňuje.

Právě workoutová hřiště se v posledních letech hodně rozšířila. Najdete je prakticky v každém větším městě, například v Ústí, Děčíně, Mostě, Chomutově, Litvínově, Teplicích, Žatci, Lounech, Litoměřicích i v Bílině.