Dům pro zdravotně postižené ve Vejprtech, kde při tragédii v lednu 2020 zemřelo...

Dům pro zdravotně postižené ve Vejprtech, kde při tragédii v lednu 2020 zemřelo osm lidí, devátý zemřel později v nemocnici. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Tragický požár ve Vejprtech založil nepříčetný klient, případ byl odložen

  • 1
Loňský tragický požár domova pro mentálně postižené muže ve Vejprtech na Chomutovsku, na jehož následky zemřelo devět lidí, založil podle závěrů vyšetřování jeden z klientů zařízení. Zapálil polštář na pohovce ve společenské místnosti. Kvůli zdravotnímu stavu pachatele policie případ odložila. Odložení už je pravomocné.

„Muž je z hlediska trestního práva nepříčetný. Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly vymizelé,“ sdělil iDNES.cz Dan Anděl, náměstek šéfa ústeckého krajského státního zastupitelství, které případ dozorovalo.

Po odložení věci se v případu objevilo několik stížností. Na rozhodnutí policie si stěžovali například rodiče jednoho ze zemřelých.

„Všechny stížnosti byly státním zástupcem zamítnuty jako nedůvodné,“ uvedl Anděl.

Podle něj se zmíněný muž trpící duševním onemocněním nyní nachází v jiném zařízení, nikoli ve Vejprtech.

Požár ve vejprtském domově Kavkaz vypukl loni 19. ledna brzy ráno ve společenské místnosti. Nepřežilo osm klientů, kteří se udusili. Devátý zemřel později v nemocnici.

Policie jen pár dní po tragédii vyloučila technickou závadu a za pravděpodobnou příčinu označila manipulaci s otevřeným ohněm. Už tehdy mluvila o tom, že hořet začalo zřejmě na gauči.

20. ledna 2020

Vyšetřování však pokračovalo až do začátku letošního roku. Kriminalisté věc vedli jako obecné ohrožení. Trestně odpovědnému pachateli by hrozil až osmiletý trest.

V souvislosti s událostí běží ještě jedno vyšetřování. Jeho předmětem je, zda něco nebylo zanedbáno před požárem. Například zda byly dodrženy všechny protipožární normy. Dohled nad touto částí vede chomutovské státní zastupitelství. Kdy bude vyšetřování ukončeno, zatím není jasné.

Domov Kavkaz už mezitím prošel nákladnou rekonstrukcí. Klienti se do něj vrátili již před několika měsíci.

19. ledna 2020