V Karlově ulici ve Varnsdorfu spadl přes ulici asi dvacetimetrový strom.

V Karlově ulici ve Varnsdorfu spadl přes ulici asi dvacetimetrový strom. | foto: Tomáš Secký

Ve Varnsdorfu padl strom přes ulici na dům, lidé pod ním klidně chodili

  • 27
Dvacetimetrový dub spadl na rodinný dům ve Varnsdorfu na Děčínsku. Kolos spadl zřejmě kvůli silnému větru, zůstal ležet napříč ulicí a zaklínil se do střechy domu. Přestože dům je obydlený a pod spadlým stromem nějakou dobu procházeli lidé a projížděla auta, událost se obešla bez zranění.

„Poté, co strom spadl, trvalo asi pět minut, než tam dojela městská policie. Mezitím lidé pod spadlým stromem normálně jezdili,“ řekl iDNES.cz velitel varnsdorfských hasičů Jiří Sucharda.

„Lidi se vůbec neuvědomují, že hmotnost takového stromu může být okolo osmi nebo desíti tun. Kdyby to na ně spadlo, je po nich. Lidi někdy asi vůbec nepřemýšlí hlavou,“ posteskl si Sucharda.

Strážníci hned po příjezdu místo uzavřeli a přivolali hasiče.

„Z jednoho pozemku spadl strom přes ulici až na dům naproti. Nyní strážníci na místě usměrňují dopravu,“ sdělil velitel Městské policie Varnsdorf Martin Špička.

„Na domě je poškozená střecha, víc uvidíme, až se strom rozřeže. Je to totiž opravdu velký vzrostlý asi dvacetimetrový dub,“ uvedl velitel hasičů.

Škody budou podle hasičů především na domě, na který strom spadl a opřel se o něj. „Je to obydlený rodinný dům, ale na místě nejsou žádní zranění,“ ubezpečil Sucharda.

Hasiči si na pomoc objednali žebřík s plošinou z Rumburku. „Postupně odřezávají malé větve a nyní si povolali ještě jeřáb, aby pomohl s odklízením kmenu, který je potřeba kvůli rozřezání nadzvednout a odlehčit,“ doplnil Sucharda.

„Padající dub pomlátil střechu a rozbil tašky, stěny domu poškrábal, ale nebylo to nic devastujícího. Strom totiž stál docela blízko a nestačil při pádu nabrat takovou rychlost, aby dům rozbořil,“ podotkl velitel hasičů. Ti odhadují, že dům pravděpodobně nemá narušenou statiku.

Silný vítr dnes zaměstnává hasiče nejen v Ústeckém kraji. Stromy na mnoha místech republiky padaly na silnice i železniční tratě a elektrické vedení. Hasiči zaznamenali už stovky výjezdů. Tisíce domácností jsou bez proudu. Sněžka hlásí vítr o síle orkánu.

V Mostě v ulici Čsl. armády spadl kmen na zaparkované auto a v Chudeříně se strom opřel o dům.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V Praze spadl strom na zaparkované auto (30. 9. 2019)

30. září 2019