Bývalý starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček byl obviněn v kauze pronájmu radarů. Teď město řeší další problémy z doby jeho vládnutí.

Bývalý starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček byl obviněn v kauze pronájmu radarů. Teď město řeší další problémy z doby jeho vládnutí. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Varnsdorf po radarech řeší další špatné smlouvy, může přijít o miliony

  • 1
Na nové vedení varnsdorfské radnice se sypou další potíže, které zdědilo po bývalém vedení města v čele se starostou Stanislavem Horáčkem a místostarostou Josefem Hambálkem (oba tehdy ANO). Po kauze s nelegálním provozem radarů teď jde o problematické žádosti o dotace.

Městu hrozí, že mu Integrovaný regionální operační program (IROP) plně neproplatí dotace na dva projekty, a přijde tak o stovky tisíc až miliony korun.

Kontroly začaly poté, co se policie pustila do prověřování zmíněné zakázky na provoz radarů. V této kauze ústecký krajský soud v červenci potvrdil, že dvě smlouvy na měření rychlosti, které v lednu odvolaný starosta Horáček a exstarosta Hambálek po schválení tehdejší radou města uzavřeli s firmou Water Solar Technology, jsou nezákonné.

„Každou chvíli na nás něco vypadne ze skříně. Teď momentálně řešíme dvě kauzy. V jednom dopise nám IROP oznamuje, že bylo špatně zadané výběrové řízení na rekonstrukci 17 sociálních bytů v Žitavské ulici,“ uvedl nynější místostarosta Jiří Sucharda (ODS).

Oprava bytů měla stát 10 milionů korun a město na to získalo dotaci 8 milionů. Kvůli špatné komunikaci mezi vedením města a společností Regia, která pro město byty spravuje, ale došlo nejdříve k pochybení, na základě kterého musely být z dotace dva byty vyjmuty a město je následně muselo opravit za své samo.

„Tím už na začátku přišlo zhruba o 900 tisíc korun. A nyní se zjistilo, že k pochybení došlo i při výběrovém řízení, a IROP nám oznámil, že městu hrozí krácení dotace na opravu 17 bytů,“ řekl Sucharda.

Bývalé vedení radnice podle něj při usilování o dotace nevyužilo vlastní kapacity odboru správy majetku či služeb ověřené krajské organizace Regionální rozvojová agentura (RRA), ale svěřilo to soukromé firmě HS Occasion, a jí doporučená právní firma Via Consult pak organizovala výběrová řízení. A problém je podle Suchardy podobně jako u kauzy s radary v podmínkách smlouvy.

„Zprostředkovatelské agentury jsou většinou financovány tzv. za úspěch a za případné sankce finančně ručí. V našem případě byla smlouva (navíc bez výběrového řízení) postavena tak, že město platilo provizi, ať realizace dopadne jakkoli. A naopak, za způsobenou škodu právní firma nenese téměř žádnou odpovědnost,“ přiblížil Sucharda. „Jedna z firem figuruje i v kauze s radary,“ doplnil.

Další krácení dotace hrozí za opravu dvou věžáků

Druhou kauzou je další dopis z IROP s oznámením, že i ve výběrovém řízení na opravu dvou věžáků za 20 milionů korun došlo ke značnému pochybení a smlouva s dodavatelem neměla být uzavřena.

„Za to nám hrozí opět krácení dotace. Městu tak reálně hrozí, že jeho podíl na nákladech bude mnohem vyšší, než se původně předpokládalo,“ poznamenal Sucharda.

MF DNES se obrátila s žádostí o vyjádření k těmto kauzám na odvolaného místostarostu a dnes zastupitele Josefa Hambálka. „Vůbec nevím, o čem mluvíte,“ řekl pouze.

S dotazem, o kolik procent dotací by město mohlo přijít či zda budou ještě další kontroly, se redakce obrátila na Centrum pro regionální rozvoj ČR, pod které IROP spadá.

„Informace o kontrolách konkrétního projektu není podle podmínek řídicího orgánu IROP možné sdělovat nikomu jinému než kontaktním osobám v projektové žádosti,“ odvětil však pouze mluvčí centra Vilém Juránek.