Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na radnici ve Varnsdorfu zasahuje policie, patrně kvůli pronájmu radaru

  • 21
Policie zasahuje ve Varnsdorfu, podle České televize kvůli pronájmu radaru na měření rychlosti. Vedení města kritizovala už dřív opozice kvůli postupu v případu radarů; vadí jí mimo jiné stanovení ceny za přestupek.

Informaci České televize potvrdila bez detailů mluvčí krajské policie Alena Bartošová. ČT uvedla, že vyšetřování se týká pronájmu radarů na měření rychlosti a že kriminalisté jsou na městském úřadě, v domě starosty a u majitele soukromé společnosti Water Solar technology (WST).

„Probíhají jisté úkony trestního řízení,“ řekla k tomu Bartošová s tím, že další podrobnosti nebude sdělovat. Vyjádření starosty města Stanislava Horáčka (ANO) ani stanovisko společnosti WST se zatím nepodařilo získat.

„Přišla policie, vzala si z kanceláří na radnici nějaké počítače a dokumenty. Je to nepříjemné, ale děje se to i jinde,“ řekl varnsdorfský místostarosta Josef Hambálek (ANO), který byl na úřadě pouze krátce ráno. Podle něj policie přijela kolem 7. hodiny ráno a na úřadě zasahovala celé dopoledne.

Tři opoziční zastupitelé považují smlouvu na měření rychlosti radary se soukromou firmou WTS za nezákonnou. Už v červnu podali stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a zastupitel Jan Šimek (Náš Varnsdorf) se obrátil také na antimonopolní úřad.

Za ten zásah policie na úřadu jsem rád, řekl opoziční zastupitel

„Jsem za ten zásah policie na úřadu moc rád. Bylo na čase. Jsem naprosto přesvědčen o tom, že co se tady dělo v souvislosti s měřením bylo špatně od A do Z a jen jsem ta to čekal. Vůbec se nedivím, že dnes přijela policie,“ řekl Šimek.

Zanedlouho to bude přesně rok, kdy jeho kolegyně kvůli měření rychlosti podala trestní oznámení na děčínské státní zastupitelství.

„Linie vyšetřování se tak táhne k dnešnímu zásahu, dali jsme podnět na ministerstvo vnitra a čeká se soud. ÚHOS vydal v létě dvě rozhodnutí a vedení města proti nim podalo rozklad. Uvidíme, jak to bude dál,“ dodal Šimek.

Opoziční zastupitelé částečně argumentují postojem ministerstva vnitra, jemuž se také nelíbí postup městské rady, která opakovaně uzavřela smlouvu na provozování radarů s WTS.

Poslední, v pořadí třetí smlouvu, schválili varnsdorfští radní 14. března s tím, že firmu vybrali na základě otevřeného výběrového řízení poté, co tu původní napadlo ministerstvo vnitra.

Podle registru smluv ji město uzavřelo 9. dubna. Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem. Porušení zákona u vypsaného výběrového řízení nezjistil ani antimonopolní úřad.

Třem zástupcům opozice mimo jiné vadí, že podmínkou výběrového řízení byla cena za přestupek.

„Tato výběrová podmínka je dle našeho názoru v rozporu se zákonem. Výše uvedený rozpor ohledně umístění radarů a měření okamžité rychlosti 60 metrů za cedulí obce indikuje, že lokality byly vybrány primárně soukromým dodavatelem měření a to tak, aby se provedlo co nejvíce měření,“ uvedli zastupitelé ve stížnosti, kterou má ČTK k dispozici.

Kvůli provozování radarů ve městě chtěla opozice neúspěšně na březnovém zasedání odvolat vedení města. 

Smlouvu město uzavřelo přes varování ministerstva

Podle ministerstva vnitra, které se opírá o rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v podobné věci, Varnsdorf porušuje zákon, protože na měření najal soukromou firmu WST prakticky bez výběrového řízení.

Za údržbu radarů firma od města dostávala 300 korun za každý změřený přestupek, po změně smlouvy 280 korun.

Město smlouvu uzavřelo přes varování ministerstva, že částka placená za pronájem radarů nesmí být jakkoli odvozena od výsledků jeho měření.

Policie si radary pochvaluje

Od loňského srpna měří padesátikilometrovou rychlost řidičů tři radary v obci Studánka a jeden ve Varnsdorfu.

„Pro nás je nejdůležitější, že přestupků radikálně ubylo, což jsme chtěli. Před půl rokem bylo měsíčně kolem 20 tisíc přestupků, nyní ve Studánce ubylo o více než 85 procent a ve městě o 95 procent. To je neskutečné číslo, a to je účel,“ přiblížil místostarosta Hambálek.

Město podle něj získalo z pokut řidičů už více než 70 milionů korun.

,