Sesuv je přímo nad domy ve Skalní ulici v ústecké části Vaňov. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Ústí opraví opěrnou zeď, která drží rozsáhlý masiv nad bytovou zástavbou

  • 3
Krajské město získalo od ministerstva životního prostředí dotaci 10 milionů korun na opravu opěrné zdi pod sesuvným svahem Čertovka ve čtvrti Vaňov. Zeď, jež drží rozsáhlý masiv zeminy a kamení ohrožující bytovou zástavbu pod sebou, potřebuje nové zajištění včetně kotev.

O rekonstrukci zdi, která byla postavena už před více než 25 lety, se hovoří několik let. 

„Při opravě bude vybudováno pět nových kleneb o shodném rozsahu a pohledové ploše jako stávající konstrukce. Součástí prací bude rovněž osazení dynamometrů pro sledování velikosti kotevních sil,“ řekla mluvčí města Ústí nad Labem Romana Macová.

Problematická lokalita je na levém břehu Labe ve výšce zhruba 200 metrů nad mořem. Potíže zde nastaly již v 90. letech minulého století, kdy se z Čertovky uvolnila masa kamení a zeminy, která ohrožovala domy pod svahem. Radnice poté nechala pod sesuvem postavit opěrnou zeď.

Zádržný systém naposledy poškodily silné deště v roce 2013. Rok na to opěrná zeď popraskala. Město pak muselo za šest milionů přidat kotvicí lana a monitorovací systém, který svah hlídá.  

Protože jde o trvale aktivní sesuvné území, je od roku 2013 neustále sledováno odborníky z České geologické služby, a to několika různými metodami.

Vědci sledují vývoj deformací terénu na čele sesuvu, deformace trhlin na skořepinách opěrné zdi i kotevní síly na kotvách i inklinometrické vrty. Celou oblast zajišťuje zhruba 35 kotev.

„Na základě sledování tohoto území jsme dostali zprávu, že stávající kotvy jsou namáhány daleko většími tlaky. Po konzultaci na ministerstvu životního prostředí jsme nechali zpracovat projekt tak, aby svah byl stoprocentně zabezpečen,“ řekl v létě ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

Celkové výdaje byly vyčísleny na 11,94 milionu korun, předpokládaná účast města tak činí 1,92 milionu. Pravděpodobný termín ukončení rekonstrukce je 31. prosinec roku 2021.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz