Takto probíhá štěpkování vánočních stromků v Litoměřicích. Nadrcenou hmotu technické služby odváží na skládku bioodpadu. | foto: Pavel Křivohlavý, 5plus2.cz

Vánoční stromky k likvidaci sváží technické služby i několik měsíců

  • 0
Na Štědrý večer pomohly rozzářit dětské oči, za pár týdnů ale jejich krásu nezachrání ani barevné ozdoby a opadávající jehličí urychlí jejich cestu ke kontejnerům. Právě zde vánoční stromečky nacházejí pracovníci technických služeb, které tato povánoční nadílka provází ještě několik týdnů po svátcích.

„Stromky jsme začali svážet už 26. prosince, řada lidí totiž hned po Vánocích vyráží na dovolené a vyhodí je ještě před odjezdem,“ říká Jan Žídek, vedoucí technického úseku města Litoměřice.

Nejvíc vánočních stromků lidé vyhodí během ledna a února.

„Najdou se však i tací, kteří se ho zbaví až po několika měsících, třeba až v květnu. Raritou byl vánoční stromeček, který jsme u kontejnerových stání našli v červnu,“ líčí Žídek.

V Litoměřicích se stromky svážejí denně, někdy i čtyřmi až pěti automobily zároveň.

„Roudnice je menší město, ale i tak jsme v lednu sváželi zhruba sedm fůr denně. Začali jsme v pondělí 7. ledna, zpočátku jezdíme minimálně 2x týdně, později už jen jednorázově podle potřeby,“ doplňuje Martin Chudoba, ředitel roudnických městských služeb.

Ve většině měst jsou lidé zvyklí odkládat stromky ke kontejnerům. „Technické služby je pak odvážejí v rámci úklidu popelnicových stání, jejichž údržbu mají na starosti,“ poukazuje Žídek. „Stromek lze i zdarma odložit na sběrný dvůr. To ale využívá jen málo lidí,“ zmiňuje.

Odložené vánoční stromečky čeká štěpkování

Svezené stromky čeká štěpkování. „Používáme velký drtič větví, který umí zpracovat stromky až do průměru kmene 12 centimetrů,“ popisuje Žídek.

„Nadrcenou hmotu pak spolu s dalším biologickým odpadem sypeme do velkoobjemových kontejnerů a ty odvážíme na řízenou skládku, kde se tento odpad kompostuje,“ doplňuje Žídek s tím, že stromky se předtím nijak neupravují a případné háčky z ozdob či další nečistoty se odstraní až při kompostování na skládce.

Počty svezených stromků se neevidují, ale Žídek odhaduje, že v Litoměřicích jich zpracují asi dva tisíce. O další se postarají i sami lidé. „Se synem posbíráme stromky z celé ulice a v létě si na nich opékáme buřty,“ usmívá se pan Jaroslav z Litoměřic.