Michala Baránková v areálu loděnice ve Valtířově, kde bude kemp a místo pro...

Michala Baránková v areálu loděnice ve Valtířově, kde bude kemp a místo pro trávení volného času. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Rodina pomalu mění zrušenou loděnici, bude v ní kemp a volnočasový areál

  • 8
Areál loděnice ve Valtířově u Ústí nad Labem, kde se téměř sto třicet let vyráběly lodě, dostává zcela novou tvář. Hned u řeky Labe vzniká kemp a místo na trávení volného času. Za vším stojí rodina Baránkových, která má s netradičním místem velké plány.

Místo dříve všudypřítomného betonu a chátrajících budov se zelená nedávno vysetá tráva a rýsují se plochy pro stany či karavany. V centru dění vzniká okrasné jezírko.

„Původně jsme chtěli otevírat zhruba v těchto dnech, ale dokončovací práce trvají déle, než jsme předpokládali. Například bylo velmi těžké sehnat šikovné řemeslníky. Jen obkladače, který by dokázal svou práci udělat pořádně, se nám podařilo sehnat až napotřetí,“ popisuje trpkou zkušenost Michala Baránková s tím, že by chtěli první hosty přivítat alespoň koncem prázdnin.

„Není možné sem vpustit hosty, když by kousek od nich ještě řemeslníci řezali dlažbu,“ pokračuje s nadsázkou. První hlavní sezona by tak měla začít až příští rok.

Do přeměny zpustlého areálu se pustil její tchán Martin Baránek starší před pěti lety, kdy ho odkoupil od společnosti Kovodemont. Ta po zrušení valtířovské loděnice v roce 2010 celý prostor zlikvidovala a do šrotu odsud odvezla na 400 tun železa.

Loděnice ve Valtířově

  • Lodě vyráběla od roku 1881 do roku 2010, kdy České loděnice spustily na vodu obří chemický tanker dlouhý 125 metrů.
  • Poté areál krátce vlastnila česko-nizozemská společnost Czech Maritime Projects.
  • Další vlastník, firma Kovodemont, už jen v roce 2015 z areálu odvezl veškerý kovový materiál do šrotu.  

Původní plány nových majitelů hovořily o tom, že by se nový volnočasový areál mohl začít rýsovat už za rok. „Dva roky nám ale trvalo, než se celý prostor vyčistil od betonu, betonových panelů nebo různých chemických látek, které zde zůstaly,“ upozorňuje Martin Baránek mladší.

Nakonec bylo potřeba strhnout i několik budov a hangárů, které již nešlo zachránit. „Museli jsme ubourat i část haly, kde se vyráběly lodě,“ ukazuje Baránek mladší k největší stavbě v areálu s tím, že spoustu práce si díky rodinné stavební firmě zajistili sami. Přesto dosavadní práce na rozlehlém pozemku, který má 28 tisíc metrů čtverečních, vyšly na více než deset milionů a stále není hotovo.

„Zatím jsme vše hradili z vlastních rezerv, ale na některé další plány bychom rádi sehnali nějakého investora nebo využili případné dotace,“ dodává.

Z původních nemovitostí zůstala například kovárna, kde vznikne bistro a později i restaurace, která by měla odkazovat na minulost místa. Stát zůstala budova s vrátnicí, z níž by měla vzniknout ubytovna se školicím centrem, či administrativní budova, v níž rodina Baránkových žije. 

Poblíž řeky se dochoval dokonce řopík, pozůstatek vojenského opevnění z doby před druhou světovou válkou. Ten se také stane jednou z atrakcí pro návštěvníky.

Počítají i s přístavištěm

Marina Kemp Valtířov nabídne možnost přespání ve vlastních stanech, ubytování v chatičkách, ale hlavně místa pro karavany či obytné vozy. Ty tu budou moct zůstat i během roku. „Mnoho lidí nemá možnost, kde je bezpečně odstavit. Tady je to pro ně ideální,“ ukazuje Michala Baránková po rozlehlém území.

Místo se má stát i velkým volnočasovým areálem. Polohu má k tomu ideální. Leží v klidné části mezi Ústím nad Labem a Děčínem na oblíbené Labské cyklostezce. Do budoucna se počítá s vybudováním přístaviště i čerpací stanicí pro menší lodě. Vyrůst má i hřiště. Ke sportovním aktivitám poslouží také řeka, která už teď přitahuje sportovní rybáře.

„Plánů máme opravdu hodně, teď se ale hlavně soustředíme na dokončení kempu a jeho zázemí. Ostatní už bude přibývat postupně,“ těší se Michala Baránková na první oficiální hosty.