Nový přístroj - pozitronový emisní tomograf. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Ústečtí onkologové nasadili do boje proti rakovině „molekulu století“

  • 0
Onkologickým pacientům na oddělení nukleární medicíny Masarykovy nemocnice v ústeckém Podhájí začal sloužit nejmodernější evropský přístroj. Jde o PET/CT neboli pozitronový emisní a počítačový tomograf.

Je to devátý PET skener v celé republice. Jsou to vlastně dvě zařízení v jednom. Má nukleární a radiologickou část.

„Jeho výhodou je, že podávaná radioaktivní látka je vyrobená tak, že nezobrazuje orgány v těle, ale vyhledává si místa, kde je nádorové onemocnění či jeho metastázy,“ říká primář nukleární medicíny Aleš Chodacki.

„V devadesátých letech byla tato molekula pro svou genialitu označena molekulou století a nominována na Nobelovu cenu,“ poznamenává Chodacki.

Vyšetření je pohodlnější a šetrné

Pro pacienty je navíc díky novému skeneru vyšetření pohodlnější a také šetrnější k organismu, poločas rozpadu radioaktivní látky je 110 minut. Jedna dávka stojí zhruba 10 tisíc korun.

Spuštěním skeneru byla završena hlavní část modernizace nukleární medicíny a onkologického centra, která začala před dvěma lety (o modernizaci jsme psali zde). Kompletní vybavení moderními přístroji stálo 250 milionů korun, rekonstrukce dalších 40 milionů.

Teď zbývá dodělat ještě zateplení budovy, novou střechu, parkoviště a lékárnu pro pacienty, což má přijít na 25 milionů korun.