Vizualizace vodního stupně u Děčína a jeho vlivu na výšku  hladiny Labe

Vizualizace vodního stupně u Děčína a jeho vlivu na výšku hladiny Labe | foto: Ředitelství vodních cest ČR

Kontrola potvrdila v Labi jedovaté PCB, hygienici nedoporučují koupání

  • 4
Na dolním toku Labe je zvýšený výskyt jedovatých polychlorovaných bifenyly, potvrdily to kontrolní odběry České inspekce životního prostředí. Krajský hygienik Josef Trmal proto nedoporučuje koupání v Labi citlivým jedincům. Inspekce už prověřuje, odkud se látky do řeky dostaly.

„Nikdy není jasné, jakou má člověk případně alergii, jaké reakce může kontakt s takovou vodou vyvolat,“ vysvětlil Trmal. Pokud se lidé v Labi hodlají koupat, měli by se pak podle Trmala osprchovat.

Zvýšené hodnoty PCB zjistili inspektoři ve dvou místech v Ústí nad Labem. V rámci měření odebrali šest vzorků sedimentů z Labe, tři vzorky sedimentů z řeky Bíliny v Ústí a také pět vzorků kalů z vytipovaných čistíren odpadních vod v ústecké aglomeraci. „

V současné době řešíme odběr dalších vzorků,“ řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Burketová.

Inspektoři už podle Burketové prověřují několik možných verzí, jak mohlo znečištění nastat. „Vzhledem k tomu nemůžeme sdělit další podrobnosti,“ podotkla mluvčí. Případnému viníkovi by hrozila až milionová pokuta.

O zvýšeném výskytu PCB informovalo Povodí Labe poprvé počátkem července. Zvýšený obsah těchto látek podle povodí zaznamenala i německá strana. „Výměna informací probíhá v rámci struktur a mechanismů Mezinárodní komise pro ochranu Labe,“ přiblížila Burketová. Významný nárůst obsahu polychlorovaných bifenylů odhalilo Povodí Labe nejprve v sedimentových naplaveninách odebíraných v Děčíně.

Polychlorované bifenyly se v minulosti používaly jako náplně do transformátorů a elektrických kondenzátorů, jako hydraulické kapaliny a jako změkčovadla. V ČSSR byla výroba zakázána už v roce 1981. celosvětově pak v roce 2001. Akutní toxicita PCB je nízká, při dlouhodobém vystavení se však zvyšuje riziko rakoviny jater, slinivky či neplodnosti.

,