Ludvík Hess u jednoho z babyboxů.

Ludvík Hess u jednoho z babyboxů. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

V Kadani jsme zachránili dítě, píše zakladatel babyboxů princezně Kate

  • 2
Zpráva o tom, že v babyboxu v severočeské Kadani někdo odložil dítě, doputovala až k novomanželce britského prince Williama Kate Middletonové. Informoval ji o tom zakladatel těchto schránek v Česku Ludvík Hess. Kate si totiž před dvěma lety babybox v Kadani na neoficiální návštěvě osobně prohlédla.

"Velmi se o české babyboxy zajímala. Ukázal jsem jí první pražský i ten v Kadani. Proto jsem jí poslal email se zprávou, že právě kadaňský babybox zachránil dítě," uvedl Hess.

Babyboxy v Česku

V České republice je nyní 44 babyboxů, další přibude za měsíc v Neratovicích.

Schránky už v České republice zachránily 48 dětí. Naposledy v pondělí holčičku v Ostravě, kde však zrovna babybox nefungoval a matka tak dítě předala osobně (více čtěte zde).

O tom, že komunikuje s jednou z největších současných světových celebrit, napsal několikrát i na svém webu. Například, že Kate sleduje stránky, kde se píše o počtu babyboxů v Česku a kolik už zachránily dětí.

"Zajímají ji stejně jako možnost záchrany dětí. V Anglii totiž podobné schránky nejsou. I když zase je tam prý velmi jednoduchý systém adopce," říká Hess.

Odpověď na svůj mail Hess ale nečeká. "Nejsem s ní v běžném kontaktu. Je to nejexponovanější rodina na světě," poznamenal.

Personál nemocnice v Kadani našel v neděli večer ve schránce chlapce. Dostal jméno Dalibor.

"Vím, že váží tři kila třicet a měří padesát centimetrů a že byl v pořádku. Měl prý pěkné oblečení. Spíš mi přijde zajímavé, že Kadaň má takovou dvouletou periodu. V červnu 2007 jsme babybox otvírali, v červnu 2009 tam byl první kluk a v červnu 2011 další. Dvě děti v babyboxu v jiném tak malém městě ještě nebyly," poznamenal Hess.

,

Britská královská rodina