Magistrát města Ústí nad Labem (ilustrační snímek)

Magistrát města Ústí nad Labem (ilustrační snímek) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Bývalý šéf stavebního úřadu v Ústí jde do vězení, zaplatí půl milionu

  • 4
Dlouholetý vysoký úředník ústeckého magistrátu Vlastimil Hudeček jde do vězení. V souvislosti s vytunelováním Metropolitního spořitelního družstva stráví za mřížemi šest let za úvěrový podvod a musí zaplatit pokutu 500 tisíc korun.

Rozsudek je pravomocný, informoval dnes server Aktuálně.cz.

Hudeček vedl na ústeckém magistrátu od roku 1997 do konce letošního srpna stavební odbor. Vedle svého povolání měl soukromou praxi, působil jako znalec pro oceňování nemovitostí.

„V desítkách případů podnikatelům nadhodnotil cenu jejich pozemků, aby dosáhli na úvěry od Metropolitního spořitelního družstva. Nepravdivými posudky pomohl připravit záložnu o desítky milionů korun,“ uvedl server s tím, že Hudeček se bude zpovídat z dalších sedmnácti obžalob. Metropolitní spořitelní družstvo zkrachovalo v roce 2013.

O odvolání Hudečka se opozice snažila na základě série pochybení a kvůli střetu zájmů bezúspěšně několik let. Od září platí reorganizace magistrátu, Hudečkův odbor se spojil s dalším a vznikl odbor územního plánování a stavebního řádu. Hudeček kvůli tomu přišel o místo.

Mluvčí magistrátu Romana Macová serveru řekla, že Hudeček již není zaměstnancem magistrátu.

V souvislosti s vytunelováním Metropolitního spořitelního družstva poslal soud loni v listopadu nepravomocně do vězení manažery záložny Petra Jánského, Daniela Turečka a Jana Zavřela.

Za vyvedení peněz z družstva - většinu za úvěrové podvody a za praní špinavých peněz - uznal vinnými dalších 16 lidí. Shodl se s obžalobou v tom, že skupina způsobila škodu přesahující 1,2 miliardy korun.

,